ms.detector.media
18.03.2020 18:55
У мережі лякають, що крадії проникають в будинки під приводом перевірок на коронавірус
У мережі лякають, що крадії проникають в будинки під приводом перевірок на коронавірус
У Facebook тисячі поширень набрало повідомлення про крадіїв, які потрапляють до квартир під приводом «перевірок на коронавірус». Проте речниця Нацполіції сказала MediaSapiens, що про такі випадки не знає.

У Facebook пост користувачки з ніком Людмила Василенко вже набрав 18 тис. поширень. У ньому застерігають, що під приводом перевірок на коронавірус у будинки проникають крадії. Надалі вони «усипляють» людей і обкрадають помешкання.

«Будьте обачні: питайте посвідки у людей в захисних костюмах, які стукають у ваші двері. Питайте, з якої вони організації, дізнавайтесь номер в інтернеті і телефонуйте туди перед тим, як відкрити», — застерігають у пості.

Джерелом повідомлення є анонімний телеграм-канал «Коронавирус», який вже назбирав понад 60 тис. підписників.

MediaSapiens вже не раз писав, чому не варто довіряти інформації з таких каналів. Їх можуть створювати спеціально для того, що ввести користувачів в оману. За ведення анонімних телеграм-каналів платять $1000 на місяць.

Сумнівне джерело інформації не завадило деяким сайтам підготувати новини про крадіїв з посиланням на загадкових «очевидців у соцмережах». Наприклад, написали про це «Голос.ua» та «Херсон.онлайн». Це порушення журналістського стандарту точності.

 

Утім начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик сказала MediaSapiens, що поки не знає про такі злочини.

Ми також надіслали запит до пресслужби Нацполіції, щоб дізнатися чи відомо щось про такі методи крадіїв.

Нагадаємо, нещодавно правоохоронці зазначали, що ті, хто розповсюджує фейки умовах карантину, мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації.

«Фейки, чутки та відверта неправда має різноманітний характер: починаючи від фейку про розпилення вночі дезінфікуючих засобів із гелікоптерів над спальними районами великих міст і завершуючи забороною прогулянок із дітьми вулицями Києва під загрозою адміністративної та кримінальної відповідальності», — писала Нацполіція.

Головне фото: m.centralnorthburnetttimes.com.au

ms.detector.media