ms.detector.media
MediaSapiens
23.03.2020 11:32
У Франції заявили, що ібупрофен шкідливий при коронавірусі. Фейк чи ні? (ОНОВЛЕНО)
У Франції заявили, що ібупрофен шкідливий при коронавірусі. Фейк чи ні? (ОНОВЛЕНО)
Інформацію про те, що нестероїдні протизапальні засоби погіршують стан пацієнта під час лікування COVID-19 із посиланням на заяву міністра охорони здоров'я Франції поширили немало ЗМІ по всьому світу. Ця несподівана заява змусила задуматися багатьох вчених і лікарів.

Висвітлюючи інформацію про коронавірус, немало українських ЗМІ із посиланням на заяву міністра охорони здоров’я Франції Олівє Верана написали, що такі препарати як ібупрофен погіршують стан при хворобі, яку він викликає. Мовляв, прийом не стероїдних протизапальних засобів може стати фактором, який загострює ситуацію.

«Якщо у вас жар, прийміть парацетамол. Якщо ви вже приймаєте протизапальні препарати, або у вас є сумніви, проконсультуйтеся з лікарем», — заявив він.

Журналістка Альона Романюк, яка займаться фактчекінгом, на своїй сторінці у Facebook пише, що міністр охорони здоров‘я Франції справді таке сказав, хоча його слова французький МОЗ намагався виправдати. В той же час інформація про нібито шкоду таких препаратів не є доведеною, додає вона:

«Наразі нема жодного дослідження, яке б підтверджувало, що ібупрофен не можна приймати при коронавірусі. Одна стаття нерецензована висить і, ймовірно, довго буде висіти, бо для того, щоб зробити подібні висновки треба відповідне дослідження із відповідною кількістю хворих».

Поширену міністром інформацію не можна вважатии на 100% правдивою, підтверджує й науковець і блогер Семен Єсилевський. На своєму Facebook процитував пояснення від свого знайомого лікаря Руслана Буяновського:

«Жоден шановний сайт BMJ, CDC, WHO не пишуть у повідомленнях, що не треба приймати ібупрофен, і препарати від тиску з класу інгібіторів АПФ. Також PubMed не знайшов мені жодної статті на запит ibuprofen covid-19. Є тільки одна стаття на Lancet, де автори припускають шкоду ІАПФ, без надійної доказової бази і прямо не забороняють ібупрофен».

ОНОВЛЕННЯ: Після публікації цієї новини MediaSapiens дізнався, що навіть попри неоднозначність заяви міністра, ібупрофен у Франції стали продавати за рецептом.

Крім того, є деякі дослідження, що можуть попередньо стверджувати про шкідливий вплив ібупрофену під час лікування інфікованого коронавірусом пацієнта, пише The New York Times. Серед науковців щодо цього існує суперечка, тому говорити, що це 100% фейк, не є коректним.

Вплив нового типу коронавірусу, пише журналістка Джина Колата, ще не вивчений повністю. Для статті вона опитала лікарів та науковців та робить висновок, що говорти про шкоду чи користь ібупрофену та подібних йому препаратів можна після більш детальних клінічних досліджень. 

Тобто поки немає жодних грунтовних досліджень щодо прийому ібупрофену людям, які інфіковані коронавірусом. 

Водночас вчені Базельського університету все ж відшукали зв’язок між ібупрофеном та сприйнятливістю до SARS-CoV-2, додає Альона Романюк.  Мембранні білки у клітині організму в разі інфікування стають рецепторами вірусу для прикріплення і проникнення його у клітину.

За попереднімии даними, їхня кількість зростає від ібупрофену і тіазолідінедіонів. Попри це, вчені просять дочекатися остаточних висновків після завершення досліджень.

ВООЗ все ж зняла застереження щодо вживання ібупрофену при COVID-19

ОНОВЛЕННЯ 2:

У четвер, 19 березня, Всесвітня організація охорони здоров'я все ж зняла застереження щодо вживання ібупрофену при симптомах COVID-19, передає DW.  У ВООЗ відмовилася від попередніх застережень щодо вживання цього засобу при підозрі на зараження коронавірусом, який може викликати хворобу COVID-19.

«На основі наявної сьогодні інформації ВООЗ не відраджує від приймання ібупрофену», — заявили у організаці.

Проте ще за два дні до того у ВООЗ при самолікуванні радили радше вживати парацетамол, а не ібупрофен, хоча при цьому й писали, що  досліджень, які пов'язували б цей засіб з підвищенням рівня смертності при захворюваності на COVID-19.  У ВООЗ пояснили, що ознайомилися з дослідженнями, проконсультувалися з лікарями і прийшли до висновку, що окрім вже відомих побічних ефектів у людей, немає жодних негативних наслідків вживання ібупрофену для пацієнтів з COVID-19.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що чоловіка з Буковини покарали за поширення фейку про коронавірус. На нього склали адмінпротокол.

Фото: sq.com.ua

ms.detector.media