ms.detector.media
MediaSapiens
11.02.2020 12:14
Засновник Telegram Павло Дуров запускає анонімний інтернет. Чому це небезпечно?
Засновник Telegram Павло Дуров запускає анонімний інтернет. Чому це небезпечно?
Підприємець опублікував інструкцію зі створення сайтів на платформі TON. Експерти застерігають про те, що там можуть створювати сайти для ведення протизаконної діяльності, а прослідкувати авторів таких ресурсів буде вкрай складно.

Команда Telegram Павла Дурова запустила інструмент TON Sites, який дозволяє створювати і отримувати доступ до сайтів в децентралізованої мережі TON (Telegram Open Network), повідомляється на сайті бета-тестування TON, передає Liga Tech.

У цій мережі сайти може створювати практично кожен.

В силу особливостей архітектури мережі, її користувачів значно складніше ідентифікувати. Передбачається, що обмежити доступ до сайту в ній теж буде непросто, пояснюють у виданні.

«З технічної точки зору сайти TON майже не відрізняються від звичайних веб-сторінок. Але доступ до них здійснюється за допомогою мережі TON, яка працює поверх інтернету — так звана оверлейна мережа. За таким самим  принципом функціонують відомі проєкти анонімних тимчасових мереж на зразок I2P і Tor», — пише Liga Tech.

Подібні мережі залучають різну аудиторію: від анонімів до великих підпільних майданчиків, які займаються в тому числі протизаконною діяльністю, застерігають у виданні. Наприклад, сайти по торгівлі наркотиками чи зброєю.

До того ж, у популярній соцмережі Telegram, яку раніше створив Павло Дуров, є велика кількість каналів, які активно ведуть таку подібну діяльність. Такі канали регулярно викривають правоохоронні органи, проте їх точна кількість все ж залишається невідомою. Наприклад, ми недавно писали, що українські користувачі Telegram за допомогою бота заблокували понад 200 наркокрамниць.

Для доступу до існуючих і створення нових сайтів потрібні спеціальні шлюзи між «звичайним» інтернетом і мережею TON.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що Павло Дуров закликав користувачів видалити додаток WhatsApp.

Фото: Rbc.ru

ms.detector.media