ms.detector.media
MediaSapiens
10.02.2020 16:47
У США від грипу помер хлопчик, мама якого радилася з антивакцинаторами у Facebook
У США від грипу помер хлопчик, мама якого радилася з антивакцинаторами у Facebook
Групи у Facebook — це «вогнище» дезінформації про вакцини, каже Коліна Колтай, наукова співробітниця Техаського університету в Остіні. Вона заявила, що батьки хворих на рак або кір дітей часто отримують у соцмережі сумнівні медичні поради.

На початку лютого 2020 року в американському штаті Колорадо помер хлопчик на ім'я Наджі. Він став вже другою дитячої жертвою грипу у цьому штаті за сезон.

Як з'ясували журналісти NBC News, мама дитини була прихильницею так званого руху антивакцинаторів та спілкувалася з однодумцями в Facebook. Вона проігнорувала поради лікаря, натомість послухала коментаторів у соцмережі, йдеться у публікації.

«У Facebook є широка мережа груп, які поширюють помилкову інформацію про здоров'я. Одна з найбільших відомих груп, які несуть дезінформацію в галузі охорони здоров’я, налічує понад 178 000 учасників.  Туди люди зверталися за порадами щодо боротьби з грипом. Раніше члени групи розповсюджували теорії змови про те, що спалахи захворювань є умислом уряду, і використовують ці групи для масових контактів з батьками, діти яких померли, і без доказів звинувачують у цьому вакцини», — пишуть у NBC News.

У родині однієї з користувачок такої групи — четверо дітей, і у двох із них діагностували грип. Лікар призначив усім членам родини прийом противірусного препарату, втім мати вирішила не робити цього.

Видання перевірило публікації в цій групі, де згадується ця родина. Журналісти виявили, що під дописом матері про хворобу в дітей у жодному з 45 коментарів не було пропозиції звернутися по медичну допомогу. Потім у хлопчика почалася лихоманка та судоми. Його госпіталізували, а вже за декілька днів він помер.

Мати хлопчика також писала, що лікувала родину «природними ліками». Зокрема олією, м'ятою, вітаміном С та лавандою. Писала, що ці методи у лікуванні не допомагали, тому вона далі просила учасників групи писати інші поради. Там їй запропонували лікуватися грудним молоком, чебрецем та бузиною. Втім, ніхто не рекомендував лікуватися медикаментами від грипу.

Як пише видання 11News, департамент охорони здоров'я у штаті Колорадо не повідомили, чи був хворий хлопчик вакцинований.

«Групи у Facebook це «вогнище» дезінформації про вакцини», — так коментує виданню цю проблему Коліна Колтай, наукова співробітниця Техаського університету в Остіні. Вона вивчала рух антивакцинаторів у соціальних мережах з 2015 року.

Дослідниця заявила, що часто бачить пости батьків про те, що їхні діти хворі на кір або рак і отримують у відповідь сумнівні медичні поради.

Нагадаємо, раніше MediaSapines писав, що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів.

Скриншот з сайту nbcnews.com

ms.detector.media