ms.detector.media
Катерина Гончарова
28.01.2020 15:08
«Легше спалити»: звідки взялися чутки про радикальну боротьбу «Укрпошти» з коронавірусом
«Легше спалити»: звідки взялися чутки про радикальну боротьбу «Укрпошти» з коронавірусом
Коронавірус з Китаю продовжують обговорювати у соцмережах та в ЗМІ. Сайт Uareview опублікував жартівливу новину про те, що «Укрпошта» спалюватиме посилки з Китаю через те, що вірус може передатися й поштою. Більшість зрозуміли, що це жарт. Проте деякі ЗМІ зманіпулювали у заголовках.

«Укрпошта буде спалювати всі посилки з Китаю» — така жартівлива новина вийшла днями на сайті Uareview. Ресурс відомий тим, що публікує вигадані сатиричні новини на актуальні теми.

В тексті писали, що посилки з Китаю будуть «візуально перевіряти на наявність бактерій» або відразу спалювати.

«“Дезінфікувати посилки дуже дорого, легше спалити, — повідомило журналістам анонімне джерело в керівництві Укрпошти. — Ми давно готувалися до такого роду епідемій та періодично спалювали кожну п’яту посилку заради профілактики”», — пожартували у новині.

«Посилки не кашляють і не чхають»

В «Укрпошті» спростували цю новину. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не вводить заборон на переміщення товарів через спалах коронавируса в Китаї. Про це повідомили на Facebook-сторінці «Укрпошти».

У компанії уточнили, що стежать за ситуацією. Також додали, що час ніяких доказів ризику поширення коронавірусу через товари поки не зафіксовано.

«Просимо довіряти тільки офіційним джерелам і не поширювати неправдиву інформацію. Особливо таку, де зазначається, що посилки кашляють та чхають», — йдеться у повідомленні.

Багато користувачів зрозуміли, що це черговий жарт авторів сайту. Але сайт-клікбейт Politeka зробив до новини такий заголовок: «Укрпочта сжигает посылки из-за коронавируса, фейк "порвал" украинцев: "А пеплом будут посыпать..."». Хоча у тексті новини й написали, що це фейк, проте із такого заголовку може скластись інше враження.

Згодом сайт Znaj.ua із посиланням на Politeka передрукував у себе цю ж новину із заголовком: «Укрпошта спалюватиме посилки з Китаю через коронавірус, земляки відреагували миттєво: "Попелом посипатимуть кордон з Росією"». У самій новині написали, що українці реагують на фейк про «спалення» посилок з Китаю, та заголовок все ж може ввести в оману.

Це далеко не перший випадок, коли деякі ЗМІ беруть новини із гумористичного сайту, де тексти виглядають як справжні новини. Наприклад, низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу». Про це напередодні пожартували на Uareview.

Також раніше MediaSapiens писав, що ЗМІ лякають і вводять в оману читачів «наявністю» коронавірусу в Україні. Крім того, з фейкової сторінки капелана шахраї виманювали кошти «для хлопців в АТО».

Фото: facebook.com/ukrposhta

ms.detector.media