Низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу»

Низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу»

17:47,
22 Жовтня 2019
5470

Низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу»

17:47,
22 Жовтня 2019
5470
Низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу»
Низка ЗМІ поширили фейк про «купівлю» Порошенком проєкту «Дизель Шоу»
Інформацію взяли із сайту UaReview, який відкрито позиціонує себе як ресурс смішних вигаданих новин.

У вівторок, 22 жовтня, низка українських сайтів передрукували фейкову новину про «купівлю» колишнім президентом України, а нині — народним депутатом Петром Порошенко частки «Дизель Студіо».

«Новину» взяли із сайту сатиричних новин UaReview, який відкрито позиціонує себе як ресурс смішних вигаданих новин. Там написали: «Петро Порошенко став співвласником Дизель Шоу», нібито посилаючись на публікацію у телеграм-каналі української журналістки Соні Кошкіної:

«Компанія Порошенко купила 30% Дизель Шоу. Тепер він хоче скинути Зеленського з двох тронів: президентського і акторського. Троллінг 80 рівня».

Там написали, що купівля частки компанії обійшлася Петру Порошенку у 24,5 млн грн. Крім того, у «новині» UaReview також придумали коментар прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка, який нібито підтвердив цю інформацію.

Було декілька ЗМІ, які поширили цей фейк. Зокрема, Galka.if.ua, маловідомий ресурс «Нардеп» та сайт «Хвиля».

Сайт «Антикор» спершу теж написав про це, але згодом у заголовку додали, що новина виявилася фейком.

Згодом у своєму телеграм-каналі Соня Кошкіна розкритикувала поширення фейку та підкреслила, що не писала нічого подібного, а сам сайт UaReview назвала «помийкою». Вона також написала, що отримала низку повідомлень від нардепів від партії Петра Порошенка, які ставили їй питання на кшталт «як ти могла?».

У наступному дописі в Telegram вона уточнила:

«Мене тут поправляють, що UaReview самі себе позиціонують як сайт «фейковий новин», що спеціалізується на сатирі. І «навіщо ти так різко, могла б просто відбутися жартами». При цьому на плашці написано: «пишемо правду кожен день. Чесно». Може, звичайно, я чогось не розумію, але або хрестик, або труси. Не кажучи вже про те, що є різниця між фейком (відвертим фейком, так) і сатирою».

Сайт UaReview, що позиціонує себе як сайт вигаданих сатиричних новин, має рубрику «Фейкові новини», де пояснюють свій формат.

«Іноді сатиричні новини перетворюються у фейкові новини. Так стається у випадку, коли ЗМІ сприймають жартівливі новини за чисту монету і публікують на своїх сторінках вигадану інформацію як справжні новини. Інколи ЗМІ публікують таку інформацію навіть без посилання на першоджерело, чим лише посилюють “фейковість” публікацій, адже фактично беруть відповідальність за інформацію на себе. Так неодноразово траплялось із публікаціями UaReview — їх публікували ЗМІ і перетворювали з сатиричних — на фейкові новини», — йдеться на сайті.

Нагадаємо, раніше ми писали, як немало українських ЗМІ поширили маніпулятивні новини про «втечу» з України Порошенка та Кличка.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду