ms.detector.media
27.01.2020 13:42
Редакція «Коментарів» вибачилась, що поширила фейк від «Страни.ua»
Редакція «Коментарів» вибачилась, що поширила фейк від «Страни.ua»
Видання «Коментарі» (comments.ua) опублікувало спростування фейку про розстріл оперативників СБУ на Закарпатті.

MediaSapiens детально описував, як «Страна.ua» та телеграм-канали просували фейк про вбивство силовиків на Закарпатті тут. 27 січня спростування вирішила опублікувати і редакція сайту «Коментарі». Сайт поширив фейк 24 грудня 2019 року.

«Це був фейк, який поширюється з метою отримання безкоштовного просування через цитування іншими ЗМІ. «Коментарі» не стали винятком, тому ми визнаємо свою помилку і від імені редакції просимо вибачення за поспіх і недостатньо глибокий фактчекінг. Сприйнявши інформацію видання «Страна.ua» за правду і розтиражувавши її, ми несвідомо стали частиною чужої стратегії по нарощуванню аудиторії через маніпуляції і вимисел у новинах»,— пише видання «Коментарі».

У спростуванні воно нагадало читачам, що, згідно з даними Інституту масової інформації, достовірність новин в українських ЗМІ становить 94 %. Серед лідерів антирейтингу перебуває і сайт «Страна.ua» з показником достовірності всього 62 %. «Тобто 2 новини з 5 на цьому сайті є фейковий або необ'єктивними. Один з яскравих прикладів — опублікований на сайті "Страна.ua" матеріал про нібито застрелених на Закарпатті оперативників СБУ», — наголошують «Коментарі».

Нагадаємо, нещодавно MediaSapiens писав, як низка ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту, повідомляючи начебто нардепи хочуть дозволити дітям з 10 років самим вирішувати, чи робити їм аборт. Хоча у самому документі про це не йдеться.

ms.detector.media