ms.detector.media
23.01.2020 11:39
Мінекономіки спростовує інформацію про «нову схему легальних відкатів» у Prozorro
Мінекономіки спростовує інформацію про «нову схему легальних відкатів» у Prozorro
Низка ЗМІ поширила інформацію, що перед відкриттям ринку землі у Prozorro начебто вводять 5% комісії на всі закупівлі. У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зазначили, що 5% комісії вводиться лише на «допорогові закупівлі» (до 200 тис. гривень) і це взагалі не стосується землі.

22 січня низка українських ЗМІ поширили інформацію, що в Україні начебто може з’явитися «нова схема “легальних відкатів” в сфері держзакупівель». Писали, що напередодні відкриття ринку землі майданчик Prozorro вводить комісію для постачальників.

«Схема дозволяє власникам майданчику отримувати надходження в сотні мільйонів гривень за посередницькі послуги», — лякали медіа.

Скриншоти повідомлень

На сайті Мінекономіки наголошують, що комісія вводиться лише у «Prozorro Market». А за продаж та оренду державних ресурсів відповідатиме інша система з подібною назвою — «Prozorro.Продажі». Саме у «Prozorro.Продажі» планують проводити обов’язкові електронні аукціони з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них. Такі аукціони передбачені законопроєктом № 2195, який Верховна Рада прийняла за основу 14 листопада.

Натомість «Prozorro Market», наголошує Мінекономіки, є звичайним інтернет-магазином для бюджетних установ і, «як будь-який маркетплейс, стягує з бізнесу платню за розміщення там товарів».

«Це новий інструмент для закупівель товарів широкого вжитку на невеликі суми (до 200 тис. грн). Інструмент не є обов’язковим для використання замовниками. Зі старту роботи у квітні 2019 року, державні органи замовили в ньому товарів на суму 10 млн грн, що становить менше ніж 0,1% за аналогічний період в системі Prozorro», — пише відомство.

У міністерстві обіцяють провести всебічне вивчення практик щодо розмірів комісій, консультації із ринком та надалі переглянути розмір комісії у «Prozorro Market».

«З введенням у дію нової редакцію Закону 19 квітня 2020 року розмір тарифу в «Prozorro Market» буде вже регулюватися постановою Кабінету міністрів України», — зауважує відомство.

Керівниця відділу комунікацій та маркетингу в Prozorro Олена Шкарпова написала у Facebook, що фейк запустив анонімний телеграм-канал «Темный рыцарь». 22 січня цей канал справді опублікував маніпулятивне повідомлення.

«Він взяв цілком адекватну публікацію про «Prozorro Market» та викривив її повністю. На жаль, це також взяли пара ЗМІ. Але, на щастя, ці ж ЗМІ швидко відреагували, одразу, як дізналися, що це фейк… Не вірте в те, що пишуть анонімні канали, перевіряйте інформацію у першоджерела, не поширюйте зраду, якщо не впевнені у ній», — пише вона.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens вже розповідав, як у телеграмі екснардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук запустив новий фотофейк — про поцілунок голови української делегації в ПАРЄ.  Перед тим Мосійчук та телеграм-канал «Темный рыцарь» запускали фейк про американський паспорт Давида Арахамії.

Фото: epravda.com.ua

ms.detector.media