ms.detector.media
MediaSapiens
20.01.2020 12:36
У законодавство Білорусі пропонують внести поняття фейків та глибинних фейків
У законодавство Білорусі пропонують внести поняття фейків та глибинних фейків
Міністр інформації Білорусі запропонував визначитися із такими поняттями, адже потрібно пояснити суспільству, «які наслідки тягнуть за собою ці явища».

Днями у Білорусі пройшло засідання проєкту «Експертне середовище» — «Deepfakes: новий виклик інформаційній безпеці», де обговорювали технології створення «фейкових новин» (fake news) і «глибинних фейків» (deepfake) та дискутували про те, як відрізнити брехню від правди.

Під час засідання міністр інформації Олександр Карлюкевич запропонував внести у законодавство Білорусі поняття fake і deepfake, передає видання. Про це повідомляє ОНТ — Загальнонаціональне телебачення Білорусі.

Всім, хто працює у ЗМІ (електронних або друкованих) треба зрозуміти, що медійний вплив є на всіх ділянках, заявив міністр.

«Соціологічні опитування показують, що найбільший вплив відбувається з соціальних мереж. Тому паралельно з тим, як відбувається розвиток технологій створення deep fake, всі середовища, які мають відношення не просто до єдиного впливу, але і до забезпечення інформаційної безпеки, повинні задуматися, що можна протиставити, в тому числі і з законодавчої точки зору», — заявив він.

Частина суспільства вважає, що нові закони можуть обмежувати свободу слова, визнав міністр.

«Сьогодні потрібно вже готувати проєкти, де fake і deepfake будуть прописані в законодавчій базі, адже потрібно суспільству пояснити, які наслідки тягнуть за собою ці явища. ... Нашому суспільству потрібно сказати, що у нас не прийнято, що може носити протиправний характер, тим самим висловлюючи позицію держави і в цілому здорової частини суспільства. Якщо ми сьогодні до цього не підготуємося, то завтра можемо запізнитися», — сказав міністр.

Втім, як саме реалізовуватимуть політику боротьби з дезінформації в Білорусі, де стаються численні порушення прав людини і порушення свободи слова — поки точно невідомо.

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, що Facebook посилює боротьбу з глибинними фейками і маніпуляціями.

Фото: tvr.by

ms.detector.media