ms.detector.media
MediaSapiens
16.01.2020 11:33
Instagram помилково позначає світлини фотографів як фейкові — ЗМІ
Instagram помилково позначає світлини фотографів як фейкові — ЗМІ
В рамках боротьби з дезінформацією на платформі, у Instagram почали приховувати ілюстрації, що можуть бути неправдивими. Насправді деякі з них були художньо обробленими фотографами і є творами мистецтва, а не фейком.

Instagram у грудні оголосила, що відкриває функцію перевірки контенту задля зменшення поширення дезінформації. Але тепер ця функція позначає як фейки і деякі твори мистецтва, оброблені цифровим способом та приховує такі світлини фотографів та цифрових художників зі сторінок Explore та пошуку хештегів. Про це повідомляє профільне видання PetaPixel.

Там уточнли, що фотограф Тобі Гарріман помітив відповідне повідомлення, що з’явилося на його фотографії. Він опублікував у соцмережі фото чоловіка, що стоїть перед пагорбами кольору веселки. «Я дуже поважаю цифрове мистецтво і не хочу мати якісь бар'єри та долати їх»,  — зазначив Гарріман.

На іншому фото, зробленому фотографом Крістофером Хені та обробленому цифровим способом художником Рамзі Масрі, теж з’явилося інформаційне попередження про його «недостовірність». Там послалися на один із незалежних сайтів-фактчекерів, які перевіряють зображення для соцмережі.

Втім, цифровим художникам і фотографам не варто переживати через цю нову функцію соцмережі, зазначає видання.  Ця функція не боротиметься з абсолютно всіма зображеннями, обробленими у Photoshop: вона позначатиме лише ті, які були визначені сайтами-фактчекерами як «фейкові». Функція може бути корисною для боротьби з розповсюдженням дезінформації, але може стати перешкодою у певних ситуаціях.

Фотографи не можуть контролювати, коли і яка саме їхня робота стане об’єктом перевірки, пише The Verge. Але все ж є ймовірність того, що обліковий запис художника може бути позначений як той, який часто поширює неправдиву інформацію, навіть якщо він чи вона не мали такого наміру.

Нагадаємо, MediaSapiens писав про прогноз з приводу того, що проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му можуть посилитися.

Фото: The Verge

ms.detector.media