ms.detector.media
Катерина Гончарова
23.12.2019 10:55
Обшуки в «Думській» та заява до президента: як ЗМІ сплутали два факти
Обшуки в «Думській» та заява до президента: як ЗМІ сплутали два факти
За один день в Одесі відбулося дві непов’язані між собою події. 10 журналістів написали звернення до президента, Кабінету міністрів та інших структур щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів в Одеській області. Цього ж дня пройшли обшуки у приміщенні видання «Думская». Деякі ЗМІ помилково пов’язали між собою ці події.

У п’ятницю, 20 грудня, 10 одеських журналістів опублікували відкриту заяву до президента, Кабіну, ГПУ, МВС та Нацполіції з приводу нападів та перешкоджання професійній діяльності журналістів в Одеській області. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила Ірина Земляна, медіа-експертка Інституту Масової інформації.

Цього ж дня у приміщення, де знаходиться одеське видання «Думская», прийшли з обшуками силовики. Деякі ЗМІ, не перевіривши інформацію, повязали ці два випадки — заяву журналістів та самі обшуки. Хоча, як пише пані Ірина, заява журналістів готувалася давно.

«Ситуація з порушенями прав медійників в Одеській області дуже погана. Журналістів підтимало 36 підписантів. Цю заяву вони виношували місяць і так співпало, що сьогодні у приміщення, де знаходиться Думская прийшли з обшуком. Безперечно, через цей обшук журналісти не могли виконувати свою роботу, але претензій до самого медіа не було. Заява жодним чином не стосувалася цього випадку. Банально, вони б просто не встигли її написати», — пояснила вона.

В той же час деякі ЗМІ написали сплутали факти та повязали дві події, які банально співпали у часі. Як приклад, Ірина Земляна навела кілька скрішнотів із новинних сайтів.

«Що пишуть всеукраїнські медіа з цього приводу? Народ, ви серйозно? Ви читали заяву? Журналісти не писали заяву з приводу Думської, вона тут взагалі ні до чого. Ну і звичайно ж, купа місцевих і не місцевих сайтів перепощує цю новину саме з таким заголовком і це вже не спинити. Так легко одним заголовком можна змістити акценти з важливої теми», — додає вона.

Пізніше у газеті «День» вибачилися за помилку та пообіцяли виправити неточність та зізналися, що взяли новину з «Укрінформу», не перевіривши дані.

Слідчі дії не пов’язані з діяльністю ЗМІ та журналістів, кажуть у НАБУ. Там підтвердили проведення обшуків у будівлі одеського телеканалу «Думська». Про це повідомила пресслужба НАБУ. Зазначається, що детективи НАБУ проводять обшуки в рамках розслідування щодо можливого зловживання службовими особами Одеської обласної ради під час продажу нежитлових приміщень у 2018 році.

За  даними моніторингу свободи слова Інституту масової інформації, у 2019 році Одеська область стала лідером серед регіонів України (не враховуючи м. Київ) за кількістю порушень прав журналістів, йдеться у відкритому листі журналістів.

Так, станом на грудень цього року зафіксовано 18 випадків порушень прав журналістів. Останні три роки Одещина стабільно перебуває в першій п’ятірці регіонів-лідерів з порушень свободи слова. Так, протягом 2017–2018 років Одещина, згідно з моніторингом ІМІ, посідала п’яту позицію, підкреслюють медійники.

Нагадаємо, раніше ми писали, що після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації.

ms.detector.media