Після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації

Після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації

14:53,
20 Грудня 2019
4549

Після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації

14:53,
20 Грудня 2019
4549
Після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації
Після гучного фейку львівська школа вводить уроки розпізнавання дезінформації
У соцмережах і ЗМІ поширили історію про вчительку, яку звільнили зі школи нібито за «надмірну» увагу до української мови. Після скандалу, який через це розгорівся, у школі вирішили ввести уроки з виявлення фейків. Запровадити такі заняття, аби «готувати дітей до реального життя», закликали й інші школи України.

На початку грудня кілька львівських та всеукраїнських видань написали про те, що у приватному навчальному закладі «Школа вільних та небайдужих» вчительку попросили написати заяву на звільнення через «надмірну» з її боку пропаганду української мови, а «вижити» її зі школи вдалося  нібито на прохання російськомовних донецьких батьків одного з учнів.

Про це написали немало видань. Наприклад,Gazeta.ua, «Вголос»,Obozrevatel,Volyn24.com, «Форпост»,Inlviv.in.ua та інші. Також у Facebook про це у Facebook повідомив відомий захисник української мови та керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис.

Вчителька ж насправді почала розганяти фейк, а справжньою причиною її звільнення є зовсім не мовне питання. Про це розповів у своєму блозі на сайті видання Zahid.net ресторатор та співвласник компанії «Холдинг емоцій "!FEST"» Юрко Назарук. Він також є інвестором приватної школи, у якій сталася ця історія.

За його словами, цю вчительку вони брали як фахового спеціаліста, проте з часом вона почала систематично поводитись агресивно, й навіть після зауважень поведінку не змінила.

«Тисячі перепостів підняли неймовірну хвилю обурення та хейтерства»

«Після того, як вона в пориві агресії сказала дітям поламати годівничку, яку зробила дівчинка на дизайні, ми прийняли рішення про негайне звільнення. М’яко кажучи, через професійні якості. Жіночка не розгубилась і відразу сіла писати повідомлення у фейсбук. Мовник таки ж непоганий. Про те, що в самому центрі міста Львова її звільнили за те, що вона активно навчала та пропагувала українську мову та виправляла дітей, котрі розмовляли суржиком. І що, власне, нібито через те її звільнили, що в класі є діти «данєцкіх», котрі пролобіювали це звільнення. Бо ж вони платять гроші. І далі приправила це все політичним трактатом з фразеологізмами, які найбільше зачепили б патріотично тривожних галичан, та може навіть і киян пострашили б. Про те, як русскій мір гуляє коридорами школи, що гроші не пахнуть, данєцкі захоплюють! Та й, в принципі, сам Путін вже неодноразово їй погрожував, як ще раз когось виправить. Словом, просто набір слів, який у кожному мешканцю Львова пробуджує бажання вийти до Шевченка і стати на захист своїх цінностей», —  пише він.

За його словами, один із чиновників (ймовірно, мова про Романа Матиса — MS.) почав поширювати її пости у Facebook-групах української мови.

«На нашу позицію уже не надто хто звертав увагу – вимагали фактів. Вочевидь, ми не виставляли жодних відео чи документів, бо школа — це все ж територія приватності, дітей та їхніх сімей. Але то нікого не цікавило: тисячі перепостів підняли неймовірну хвилю обурення та хейтерства. Банальної людської злості, яка нарешті знайшла магніт, куди вихлюпнутися. Щохвилини хтось писав чи дзвонив з вимогою пояснити: як це ми посміли?! І це справді тисячі людей. Ми випустили ще декілька повідомлень з уточненнями та великими заголовками, що це ФЕЙК, і почали готувати заяву до суду. Після чого вчителька відразу взялася чи не щогодини зі всіх сторін виправляти та причесувати свій пост»продовжує пан Назарук.

Потім працівники школи стикнулися із погрозами, до них приходило безліч невдоволених громадських активістів, які повірили у фейк і не перевірили інформацію.

«І уявіть, яке було їхнє розчарування, коли вони потрапляли в нашу школу. Очевидно, що в класі тої вчительки не було жодного з переселенців, і данєцкіх теж. Усі відвідувачі виходили й одразу писали повідомлення: «Не поширюйте фейк», — згадує він.

На думку пана Назарука, завдяки цій ситуації стало зрозуміло: ми живемо в реальності, де «кожен сам собі медіа», а фейки поширюються активніше, ніж їх спростування, та формують помилкове враження про те, чого насправді немає в реальності. Для самого власника бізнесу, зізнається він, ця історія стала мотивацією зробити так, аби в цій та інших школах діти зрозуміли: єдина їхня зброя – це критичне мислення та здоровий глузд. Він закликав завжди ставити собі питання: «хто це написав?», «чому?», шукати першоджерела та перевіряти інформацію у медіа, яким користувач сам довіряє.

«Тепер це — як помити руки чи подивитися на світло на пішохідному переході», зауважує він.

Він оголосив, що відтепер у цій школі будуть уроки, присвячені фейкам і їх небезпекам. Учням будуть «пояснювати, що буває, коли хтось думає замість них». Він також закликав всі інші школи звернути увагу на це питання і включити у свої навчальні програми відповідні заняття, аби «готувати дітей до реального життя».

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, як ЗМІ «купилися» на російський фейк про пароми між окупованим Кримом і Туреччиною.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Zahid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду