ms.detector.media
Катерина Гончарова
11.12.2019 16:41
«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17
«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17
Колишній телеведучий програми «Однако» Михайло Леонтьєв, який у 2014 році озвучив гучний фейк про «причетність» України до збиття малайзійського Boeing MH17 над небом Донбасу не визнає помилки. Хоча інформацію для сюжету взяли у «експерта», якого жодного разу не бачили. А той сам знайшов картинку в інтернеті.

MediaSapiens раніше писав, що генеральний директор «Первого канала» Костянтин Ернст визнав помилкою показ в ефірі фейкового сюжету  про український винищувач, який нібито збив малайзійський літак Boeing MH17. Про це очільник пропагандистського російського телеканалу розповів у інтерв’ю виданню The New Yorker.

Проте сюжет з фейковими даними у програмі «Однако» досі є на сайті «Первого канала». Також цей випуск і далі тиражують російські та проросійські Youtube-канали.

Незабаром після інтерв'ю Костянтина Ернста виданню The New Yorker, телеведучий цієї програми Михайло Леонтьєв розповів виданню «Підйом», що сюжет, який вийшов у його програмі у 2014 році, спочатку замислювався як «інтелектуальна провокація».

«Ми з самого початку з Костею розуміли, що це в якійсь мірі інтелектуальна провокація, ніяких тверджень, що те, що ми говоримо — правда, в сюжеті немає. Яка ж тут помилка? У сюжеті ніде не сказано, що ми вважаємо це доказом. Костя — жива людина, він може сказати все, що він хоче. Я говорю за себе. Я не вважаю, що я зробив помилку. Ніяких помилок я не скоював і те, що зараз відбувається, довело, що я мав рацію», — заявив він.

Леонтьєв нагадав, що сюжет ґрунтувався нібито на матеріалі авіаексперта Джорджа Білта.

«Сенсаційне» фото було показане в програмі «Однако» 14 листопада 2014 року. Там йшлося про те, що Російський союз інженерів (РСІ) отримав «сенсаційний знімок» від людини, яка представилася в електронній пошті випускником Массачусетського технологічного інституту і авіаекспертом з двадцятирічним досвідом Джорджем Білтом.

Фото було зроблене нібито з американського чи британського супутника. На ньому, як стверджувалося в сюжеті, видно нібито пуск ракети з-під крила винищувача МіГ-29 у кабіну пілотів малазійського «Боїнга». Винищувач ні названий українським, але зазначалося, що «літаки (в районі катастрофи) бачили і фіксували, і це були точно не російські літаки», пише Meduza. Перший віце-президент РСІ Іван Андрієвський в ефірі «Однако» повідомив, що на фото не виявлено ознак підробки.

Справжність цього знімку почали оскаржувати того ж дня, зазначає видання. Зокрема, користувачі соцмереж з'ясували, що в інтернеті це фото було опубліковане у середині жовтня 2014 року. Деякі казали, що зображення з'явилося в інтернеті ще раніше, у липні 2014-го. Також зазначалося, що на знімку зображений Донецьк, хоча зв'язок з «Боїнгом» зник поруч з містом Сніжне Донецької області.

Блогер Ілля Варламов помічав невідповідність розмірів винищувача і «Боїнга», розбіжність часу на знімку з часом краху лайнера, невірне розташування напису Malaysia Airlines на борту «Боїнга». Російський політик Олексій Навальний поставив під сумнів кваліфікацію першого віце-президента РСІ Івана Андрієвського, котрий виступив у програмі «Однако».

Видання BuzzFeed News навіть розшукало того самого Джорджа Білта, який відправив супутниковий знімок Андрієвському. Він підтвердив, що зробив це після того, як знайшов в інтернеті доповідь Російського союзу інженерів про те, що до краху «Боїнга» нібито могла призвести атака українського винищувача. Це збігалося з висновками аматорського розслідування Білта, і він вирішив показати РСІ супутниковий знімок, який знайшов на одному з форумів.

При цьому, за словами Білт, він дав посилання на форум і попередив, що не може сам оцінити справжність знімка. Американець заявив, що був шокований, коли побачив своє конфіденційний лист Андрієвського в ефірі Першого каналу. «Ці хлопці або зовсім відчайдушні, або повні непрофесіонали», — сказав Білт.

Навіть попри все це, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає, що публікація знімка не підриває довіру до Першого каналу.

«Навколо резонансної теми і навколо такої трагедії, яка сталася з «Боїнгом», важливо давати всю палітру версій. Чи не одну версію, як вважають за краще робити багато західних каналів, а саме палітру версій. І навіть ті, які на певному етапі виходять на перший план, а потім виявляються неспроможними»,цитує його Meduza.

Нагадаємо, російські пропагандистські видання поширили фейк про нібито бажання Львівщини приєднатися до Росії.

ms.detector.media