ms.detector.media
Володимир Рихліцький
04.07.2019 12:08
У Києві презентували онлайн-інструмент для порівняння передвиборчих програм партій
У Києві презентували онлайн-інструмент для порівняння передвиборчих програм партій
ГО “Centre UA” презентувала онлайн-платформу для порівняння передвиборчих програм топ-12 політичних партій, які змагаються за місця у парламенті.

Онлайн-інструмент дозволяє у зручному форматі порівняти, які позиції мають партії у ключових сферах державної політики, за які відповідає чи на які має вплив парламент. 

Інструмент також показує, коли партія не має позиції щодо певного питання та дозволяє швидко переглянути, що пропонують інші партії.

Для аналізу обрали партії, які займають перші 10 щаблів у чотирьох національних рейтингах (Київський міжнародний інститут соціології, Соціологічна група “Рейтинг”, Центр «Соціальний моніторинг», Центр «Соціс»). Оскільки топ-10 партій у цих рейтингах відрізняються, в інструменті подані 12 партій.

Окрім цього, можна пройти тест, розроблений на основі програм партій, який покаже три політичні сили, що найбільше відповідають вашим очікуванням щодо ключових питань розвитку країни.

Український виборець буває двох видів — поінформований і неінформований. І на того й на іншого завжди впливає урядова політика. Виборець делегує повноваження парламенту, парламент формує коаліцію, коаліція формує уряд, уряд розробляє політику. Неінформований виборець в результаті урядової політики ставить питання “А де моє?”, “Чому все відбувається не так, як я думав?”, — наголосив під час презентації керівник проектів ГО “Centre UA” Андрій Андрушків.

Поінформований виборець, за його словами, цікавиться політикою, отримує інформацію зі ЗМІ та здатен на тиск.

Ми впевнені, що поінформований виборець — це основа незворотних змін”, — резюмував Андрушків.

Аналітик ГО “Centre UA” Марія Левонова, зазначила, що в Україні дуже популярна теза про те, що виборці не читають програм партій, бо політики їх не виконують. 

Ми вважаємо, що програми ніхто не виконує тільки тому що їх не читають. Тому що виборець, віддаючи свій голос на виборах, не знає, під чим він підписується. Більше того, люди не виходять під Раду, коли партії, яких вони привели в цю Раду, не виконують коаліційну угоду”, — наголосила Марія Левонова.   

Як повідомляв “Детектор медіа”, рух “Чесно” назвав мінімальну суму коштів, яку витратили кандидати на політичну рекламу та антирекламу у соцмережах.

 

ms.detector.media