ms.detector.media
MediaSapiens
mundo.ga
27.12.2018 14:20
Трамп може заборонити американським компаніям купувати продукцію Huawei та ZTE – ЗМІ
Трамп може заборонити американським компаніям купувати продукцію Huawei та ZTE – ЗМІ
Президент США Дональд Трамп розмірковує щодо підписання указу, який заборонить американським компаніям купувати пристрої китайських виробників Huawei та ZTE.

Про це повідомило інформаційне агентство Reuters із посиланням на свої джерела.

У чорновому варіанті указу міститься припис міністерству торгівлі США заборонити американським компаніям купувати обладнання в закордонних фірм, які становлять «значні ризики для національної безпеки». Документ ґрунтується на законі «Про економічні повноваження в разі міжнародних надзвичайних ситуацій», який надає повноваження президенту втручатися в сферу торгівлі в разі загрози для США.

Джерела Reuters розповіли, що назви китайських компаній не фігуруватимуть в указі. Документ перебуває на розгляді вже понад вісім місяців. Текст указу, за інформацію джерел, досі не фіналізовано.

Нагадаємо, ще в лютому американська розвідка запідозрила компанії Huawei та ZTE в шпигунстві на користь уряду Китаю. ФБР і ЦРУ рекомендували американцям не купувати смартфони цих виробників. 

У Міністерстваі закордонних справ Китаю повідомили, що не коментуватимуть можливість підписання президентом США цього указу, доки про нього не буде відомо офіційно. У відомстві вкотре заперечили підозри про діяльність Huawei та ZTE в інтересах уряду країни. Білий дім також не відповів на запитання Reuters. Huawei та ZTE теж не надали коментарі. Раніше обидві компанії заявляли, що звинувачення в тому, що їхні продукти використовуються для шпигунства, не відповідають дійсності.

Як повідомило «Радіо Свобода», раніше США внесли компанію Huawei в чорний список постачальників обладнання для державних установ. Від використання інфраструктури Huawei відмовилися в Австралії та Новій Зеландії. Рішення заборонити державні закупівлі обладнання компаній Huawei і ZTE ухвалила також влада Японії.

Як повідомляв «Детектор медіа», нещодавно чеське національне агентство з кібернетики та інформаційної безпеки (NCISA) заявилo, що програмне забезпечення й техніка китайських компаній Huawei та ZTE становлять загрозу для юзерів.

ms.detector.media