ms.detector.media
MediaSapiens
Wikipwdia / іспаномовна версія
05.07.2018 13:55
«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)
«Вікіпедія» бастує проти європейської директиви про авторське право (Оновлено)
«Вікіпедія» італійською, іспанською, латиською, естонською та польською мовами закрила доступ до своїх статей.

Замість них на екрані з’являється повідомлення про те, що 5 липня Європарламент має розглянути директиву про захист авторського права в інтернеті. В ній є дві статті, які можуть вплинути на функціонування «Вікіпедії». В першій з них йдеться про вимогу платити авторам контенту при посиланні на нього, а в другій - про відповідальність платформи за порушення авторського права у разі, якщо його вчинили її користувачі. Як раніше писав MediaSapiens, це нововведення вплине на творців мемів, реміксів та онлайн-стримерів, адже вони часто використовують для створення свого контенту чужі зображення.

 

Повідомлення на головній сторінці «Вікіпедії» польською мовою.

У своєму зверненні до читачів «Вікіпедія» зауважує, що нова директива про авторське право ставить під загрозу існування енциклопедії та й загалом обмежить обмін інформацією в мережі.

«В поточній редакції директива не покращує захист авторських прав у Європі та не сприяє залученню людей до громадянської активності, але вона загрожує свободі в інтернеті та створює перешкоди доступу до мережі. Директива запроваджує нові обмеження, фільтри та обмеження», — йдеться в зверненні «Вікіпедії».

Версії енциклопедії англійською, німецькою та французькою мовами поки працюють. Чи приєднуватися до бойкоту вирішують місцеві спільноти редакторів. Наразі бойкот триватиме до 15:00  5 липня. У «Вікіпедії» закликають небайдужих читачів звернутися до своїх представників при Європарламенті та висловити свою незгоду з директивою. В мережі також почав поширюватися хештег #SaveYourInternet.

 

Карикатура зі сторінки SaveYourInternet, яка критикує 13 статтю в директиві про захист авторського права в інтернеті. Ця стаття покладає відповідальність за порушення на самі інтернет-платформи.

Співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлс (Jimmy Wales) до цього був активним критиком директиви.  Він та ще кілька десятків представників технологічного світу надіслали відкритого листа до президента Європейського парламенту, в якому попросили вилучити 13 статтю з документу. 

Оновлення: Європарламент відхилив директиву про захист авторського права в інтернеті. 318 членів парламенту проголосували проти нього й 278 підтримали. Проект директиви повернули на допрацювання й повторно його розглянуть у вересні.

ms.detector.media