ms.detector.media
MediaSapiens
Getty Images
15.02.2018 16:51
У США за кібератаки засудили двох громадян Росії
У США за кібератаки засудили двох громадян Росії
14 лютого Федеральний суд в Нью-Джерсі виніс вирок росіянам Володимиру Дрінкману та Дмитру Смілянцю за звинуваченнями в здійсненні кіберзлочинів, збиток від яких оцінили в сотні мільйонів доларів.

Про це повідомило «Радіо Свобода».

37-річного Володимира Дрінкмана засудили до 12 років позбавлення волі. Він визнав себе винним у змові з метою незаконного доступу до комп’ютерів і шахрайстві.

Пана Дрінкмана заарештовали в Нідерландах в червні 2012 року й екстрадували до Сполучених Штатів у лютому 2015 року. Крім того, за рішенням суду, після звільнення, якщо він не буде депортований, чоловік повинен три роки дотримуватися умов дострокового звільнення. Чи буде апеляція на рішення суду невідомо.

Інший громадянин Росії – 34-річний Дмитро Смілянець – був засуджений через шахрайство того ж дня на термін чотири роки й чотири місяці. Суд проте постановив звільнити його, оскільки він вже відсидів термін, поки тривало слідство. Свою провину чоловік також визнав.

Прокурори заявили, що ці двоє росіян були учасниками схеми комп’ютерного злому ще 2003 року, що полягала у втручанні в мережі щонайменше 16 компаній, платіжних систем тощо.

За даними слідства, збиток від дій зловмисників склав сотні мільйонів доларів. Лише три з потерпілих компаній заявили про фінансові втрати на понад 300 мільйонів доларів.

Нагадаємо, 14 лютого уряд Великої Британії заявив, що за потужною кібератакою NotPetya, яка поширилася по всій Європі, стояли російські військові й її було здійснено для дестабілізації роботи українських установ.

Крім того, за інформацією The Times, російських хакерів підозрюють у масштабному зламі сервісу таксі Uber. Сотні користувачів повідомили про те, що з них списали кошти за поїздки в Москві та Санкт-Петербурзі, яких вони не здійснювали.

ms.detector.media