ms.detector.media
MediaSapiens
Скрін-шот Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым
04.05.2016 17:16
У російському ток-шоу заявили, що в Україні росіян перетворюють на рабів
У російському ток-шоу заявили, що в Україні росіян перетворюють на рабів
Про це йдеться у щотижневому «Огляді дезінформації», який публікує спеціальна оперативна група Євросоюзу STratCom East, що бореться проти російської кампанії з дезінформації.

Хоча прокремлівські ЗМІ ніколи не припиняли своєї дезінформаційної кампанії щодо України, протягом останніх тижнів кількість і ступінь агресивності дезінформаційних атак, спрямованих проти України, значно зросла – йдеться в «Огляді дезінформації».

Цього тижня Дмитро Кисельов представив своє «розслідування», згідно з яким США розглядає свої відносини з Україною так само, як це колись робив Адольф Гітлер. Все це «розслідування» побудовано на одній фальшивій цитаті Гітлера. У телешоу Володимира Соловйова намагалися переконати аудиторію, що в Україні росіян перетворюють на рабів. Розповіді про, нібито, пригноблення російських меншин також були озвучені під час телешоу Петра Толстого. У тому ж шоу, тільки два дні по тому, президент України був названий «Фюрером», а українське місто Одеса було визначено як останній оплот російської культури в Україні. В одному з телешоу Петра Толстого на минулому тижні була висловлена пряма загроза: Росія може «звільнити» Україну не тільки від Криму, а також від південно-східних областей та міста Одеси.

Співробітник Російського Інституту Стратегічних Досліджень поширював інформацію на кшталт «теорії змови» про домовленість Ротшильдів з Петром Порошенко, з метою створення русофобського режиму в Україні. «Ми побачили відеоблогера, тиражуючого, вже неодноразово спростовану дезінформацію про пригніченя або, навіть, знищення російськомовних меншин в Україні. Ми побачили англійські та чеські ЗМІ, які також поширювали цю дезінформацію», - йдеться в огляді.

Минулого тижня пропагандистські ЗМІ розтиражували припущення, що падіння літака Малайзійських авіаліній MH17 насправді було спричинене атакою українського винищувача, а не ракетою ППО земля-повітря. При цьому, засоби масової інформації, у тому числі Daily Mail і Express, посилалися на документальний фільм BBC, який висуває низку теорій щодо того, чому вибухнув цей літак.

Насправді, BBC не визнає переконливою теорію змови, яка виникла в прокремлівських ЗМІ майже два роки тому. «Всупереч заголовкам у ЗМІ, експерти в програмі насправді казали, що малоймовірно, щоб український винищувач міг би збити борт MH17, тому що вони не можуть літати на таких висотах», - дає пояснення BBC. Тим не менш, багато російських джерел розповсюдили дезінформацію про те, що фільм BBC доводить українську провину в цій трагедії. Ця дезінформація була повторена у деяких європейських ЗМІ.

Для підтвердження образу Заходу як свого ворога, прокремлівські ЗМІ часто описують європейців і американців використовуючи найбільш похмурі визначення, зазначається в огляді.  Відповідно, в одному з телешоу, які моніторяться членами моніторингової групи, лунала думка, що світ не любить Росію і росіян за їх силу і сумлінність; або про руйнування могил радянських воїнів у Польщі. Німецька пропагандистка, яка працює на проросійських сепаратистів в Україні, Маргарет Зайдлер, пішла ще далі - у своєму відеоблозі вона заявляє, що європейці не тільки легалізували інцест, а ще й виступають за некрофілію, і, незабаром, вони забажають узаконити людожерство.

У попередньому випуску огляду дезінформації йшлося про те, що кремлівські ЗМІ почали називати порушення закону «незалежною інтерпретацією». Так, у телешоу  Володимира Соловйова «Поєдинок» В’ячеслав Ніконов, голова правління фонду «Русский мир»  назвав анексію Криму, яка була засуджена багатьма міжнародними організаціями, включаючи ООН, лише «незалежною інтерпретацією міжнародного права».

ms.detector.media