ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: Mashable/AP PHOTO/ASSOCIATED PRESS
29.04.2016 14:22
Турецьких журналістів на два роки позбавлять волі через передрук карикатур із Charlie Hebdo
Турецьких журналістів на два роки позбавлять волі через передрук карикатур із Charlie Hebdo
Турецький суд ухвалив рішення про ув’язнення за богохульство двох журналістів.

Джейда Каран та Хікмет Четінкая, колумністи щоденного видання Cumhuriyet («Джумхурієт»), після нападу на редакцію Charlie Hebdo у січні 2015 року, помістили карикатури на пророка Мухаммеда у свої матеріали на знак солідарності.

Cumhuriyet стала однією із п’яти міжнародних видань, які опублікували карикатури на знак підтримки французького тижневика.

Журналістів звинуватили в «образі релігійних почуттів», повідомляє Reuters.  

«Ми будемо подавати апеляцію. Ми не лишимо цю країну фашистам, які вдають із себе мусульман», - заявила Джейда Каран у Твіттері.

Як повідомлялось раніше, наприкінці березня у Туреччині розпочався  закритий судовий процес у справі двох журналістів Cumhuriyet, звинувачених в шпигунстві і спробі державного перевороту. Головного редактора газети Джана Дюндара і працівника новинного бюро в Анкарі Ердема Гюля заарештували 26 листопада через публікацію репортажу, в якому говорилося, що турецькі власті намагалися постачати озброєння ісламістам в Сирії. Після цієї публікації прокуратура порушила справу і зажадала для обох журналістів довічного ув'язнення.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch розкритикувала турецьке правосуддя, назвавши його «пародією на справедливість». Співпозивачем у цій справі виступив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, а також національна розвідка MIT. У листопаді він говорив, що Джан Дюндар дорого поплатиться за вчинене. «Я не дозволю йому піти (непокараним)», - зазначав президент.

25 квітня повідомлялось, що у Туреччині затримано нідерландську журналістку через критику Ердогана.

Нагадаємо, що 14 квітня Європарламент проголосував за ухвалення «Звіту щодо Туреччини», у кожному пункті якого можна натрапити на жорстку критику на адресу турецької влади. У ньому жорстко засуджується, насамперед, відсутність свободи слова у повсякденному житті та медіапросторі, а також спостерігається критика, спрямована на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

«Необхідно вжити відповідних заходів, аби запобігти рейдам і цькуванню представників медіапростору і журналістів; потрібно розслідувати всі випадки нападів і погроз на адресу журналістів, а також активно запобігати тиску на засоби масової інформації. Слід розрядити напружену політичну атмосферу, що унеможливлює свободу слова у медіапросторі й мережі Інтернет. Європарламент засуджує брутальні й незаконні напади на офіси низки видань із подальшим арештом і присвоєнням майна», - йдеться у документі.

ms.detector.media