ms.detector.media
MediaSapiens
bizradar.co
22.04.2016 17:21
Журналісти не передаватимуть американській прокуратурі «Панамський архів»
Журналісти не передаватимуть американській прокуратурі «Панамський архів»
Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів відмовився передати американській федеральній прокуратурі документи фірми Mossack Fonseca, публікація яких спричинила так званий «офшорний скандал».

Про це заявив глава консорціуму Джеральд Райл, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Reuters.

Журналістський консорціум координував підготовку до публікації документів, що проливають світло на махінації з приховуванням оподатковуваних доходів на офшорних рахунках у Панамі.

«Ми не будемо передавати прокуратурі ще неопубліковані відомості. Ми - медійна організація, яку 1-а поправка до конституції США і інші правові механізми захищають від перетворення в підрозділ правоохоронних органів», - відповів на запити прокуратури Райл.

Завдяки витоку з панамської юридичної фірми Mossack Fonseca журналісти отримали в цілому 11,5 мільйонів фінансових документів про фізичних осіб і організації, які приховують свої активи в офшорах. Велика їх частина поки не опублікована.

Нагадуємо, що Міністерство юстиції США відкрило кримінальне провадження за фактами ухилення від сплати податків, про які мовиться у «Панамському архіві». Прокурор направив лист до Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), в якому попрохав про додаткову інформацію, що стосується «Панамського архіву». В офісі генпрокурора США підтвердили початок розслідування, відмовившись від яких-небудь подальших коментарів. 

«Панамський архів» охоплює період з 1977 по 2015 років. Основна тематика розслідувань, проведених на основі «панамських документів», - наявність прихованої власності політиків і пов'язані з цим конфлікти інтересів і дані про секретні офшорні компанії.

Генеральна прокуратура Панами 5 квітня заявила про готовність почати розслідування випадків незаконного створення офшорних компаній, згаданих в «панамських документах».

Нагадуємо, що один із співзасновників панамської компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека заявив, що фірма стала жертвою злому, здійсненого ззовні. За його словами, Mossack Fonseca не порушувала жодних законів, усі її операції були легальними. Також Фонсека зазначив, що компанія ніколи нікому не допомагала в ухиленні від сплати податків або відмиванні грошей.

Коментуючи дані «Панамських документів», витяги з яких було опубліковано Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань, Центром з розслідування корупції (ICIJ) та організованої злочинності (OCCRP)та світовими ЗМІ, Фонсека назвав їх «вирваними з контексту» та неправильно витлумаченими. 

Як писав MediaSapiens, cпівголовний редактор німецького видання Suddeutsche Zeitung, яке оприлюднило «панамські папери», не певен щодо походження документів, але вважає, що їх публікація була «в інтересах суспільства». Він наголосив, що Suddeutsche провела перехресну перевірку тисяч документів із інших джерел, чим відкинула будь-які сумніви у їх оригінальності.

ms.detector.media