ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: pltv.fr
04.02.2016 11:24
Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+
Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+
З лютого сайт Teleobs опублікував звернення 18 іноземних журналістів, які працюють в Україні, до французького телеканалу Canal+ з приводу трансляції фільму Поля Морейри «Україна: маски революції», в якому висловили своє невдоволення перекручуванням у стрічці подій 2013-2014 років в Україні.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«У понеділок, 1 лютого, ми були шоковані документальним фільмом Поля Морейри «Україна: маски революції», який транслювався на Canal+», – зазначають журналісти, які регулярно працюють в Україні, є постійними кореспондентами в Києві та регіонах.

За їх словами, у стрічці відсутнє розуміння складного питання російсько-українських відносин, має місце плутанина, підкріплена рядом помилок, неперевірена інформація та маніпуляції монтажу.

Журналісти також вказують на викривлену подачу інформації про праві радикальні рухи в Україні, мовне питання та подвійне трактування анексії Криму.

«Після революції населення Криму переважною більшістю проголосувало на «референдумі за вірність Росії», лише це стверджує Поль Морейра. У той час, як зникає конкретний контекст, за яких умов було проведене голосування, а сааме - системне розгортання російських військових сил на півострові», – зазначають журналісти.

Також представники медіа незгодні з тим, як у фільмі висвітлені бойові дії на Донбасі, зокрема участь українських добровольчих батальйонів. Крім того, вони заперечують, що події 2 травня 2014 року в Одесі, як стверджує Поль Морейра у фільмі, не розслідується в Україні та замовчується, і визнають, що «ця драма не єдина за останні два роки, яка залишається нез'ясованою».

Іноземні журналісти наголошують, що упродовж останніх двох років вони вивчають перетворення у такій «великій і незрозумілій країні в Європі» і відчули «дискомфорт» та «образу свого покликання» у фільмі Поля Морейри про Україну.

Раніше німецьке видання Deutsche Welle повідомило, що французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Повторний показ планується 8 лютого о 15.10.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики (МІП) України Тетяна Попова переконана, що Посольству України у Франції варто було попросити французький канал Canal+ не скасовувати показ в ефірі скандальної стрічки «Україна: маски революції» Поля Морейри, а запропонувати показати ще одну стрічку про Майдан – наприклад, документальний фільм режисера Євгена Афінеєвського «Зима в вогні», який претендує на «Оскар».

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Комісія з журналістської етики звернеться до французьких колег із Альянсу незалежних прес-рад Європи - APCP (Association pour la Préfiguration d’un Conseil de Presse) зі скаргою на дії французького телеканалу Canal+ та режисера фільму «Україна: Маски революції» Поля Морейро, який представляється у стрічці журналістом. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

ms.detector.media