Французькі журналісти у своєму зверненні критикують антиукраїнський фільм, показаний каналом Canal+

Французькі журналісти у своєму зверненні критикують антиукраїнський фільм, показаний каналом Canal+

10:43,
3 Лютого 2016
2021

Французькі журналісти у своєму зверненні критикують антиукраїнський фільм, показаний каналом Canal+

10:43,
3 Лютого 2016
2021
Французькі журналісти у своєму зверненні критикують антиукраїнський фільм, показаний каналом Canal+
Французькі журналісти у своєму зверненні критикують антиукраїнський фільм, показаний каналом Canal+
Автори:
2 лютого французькі журналісти, які перебувають в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста Поля Морейри, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років.

Про це повідомляє німецьке видання Deutsche Welle (DW).

Наразі текст звернення ще не опублікований у ЗМІ, однак Deutsche Welle напередодні зібрало думки кількох французьких журналістів щодо показу провідним французьким телеканалом Canal+  у рубриці «Спеціальні розслідування» скандального фільму  Поля Морейри «Україна: маски революції».

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Повторний показ планується 8 лютого о 15.10.

«Українську революцію я бачив приблизно так само, як і всі - через телевізор. Як і всі, я відчув симпатію до тих чоловіків і жінок, які днями лишалися на вулицях», - розповідає на перших хвилинах свого фільму  французький документаліст Поль Морейра.  

Водночас низка французьких журналістів, які бачили події Євромайдану і початку російської агресії проти України на власні очі, закидають авторові стрічки повторення тез російської пропаганди і маніпуляції.  Автор, як зазначає  Deutsche Welle,  майже не говорить про анексію Криму і більшу частину репортажу присвячує трьом учасникам українських подій - добровольчому батальйону «Азов», партії ВО «Свобода» і партії «Правий сектор». Саме вони, на думку Поля Морейри, були головною політичною силою української революції і зіграли ключову роль у становленні «нової України».

Варто зазначити, при цьому автор помилково заявляє, що батальйон «Азов» брав участь у Євромайдані, замовчуючи той факт, що добровольчі батальйони в Україні почали створюватись навесні 2014 року у відповідь на агресію проти України з боку Росії. Крім того Поль Морейра заявляє, що під час трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року загинули виключно росіяни, на яких напали «українські націоналісти», замовчуючи той факт, що напад на українських демонстрантів був організований «Антимайданом» і першими жертвами стали проукраїнські демонстранти. Він також брехливо стверджував, що розслідування подій в Одесі взагалі не ведеться і замовчується українськими ЗМІ. Цю тезу він повторив, зазначає Deutsche Welle, навіть після критики з боку колег та українських правозахисників.

Журналіст відомої французької газети лівого спрямування Libération Себастьян Гобер, який живе і працює в Україні п'ять років, у своєму блозі емоційно відреагував на роботу Поля Морейри. Фільм, на його думку, може зашкодити тим журналістам, які лишилися в Україні: «Після фільму, показаного сьогодні, я не здивуюсь, якщо багато хто (з ньюзмейкерів. - Ред.) стануть більш підозрілими стосовно мене. Я знаю, що тепер мені доведеться наголошувати, що я не працюю так, як в "тому самому документальному фільмі на Canal+"».

25-річний Поль Гого приїхав до України в 2012 році, працював в Києві і в Донецьку як фрілансер для видань Ouest France і Libération, потрапив у полон до терористів у захопленому ними Слов’янську (Донецька область). В інтерв'ю DW Поль Гого розповів, що був украй здивований фільмом Поля Морейри: «Я пам'ятаю його роботи про французький "Національний фронт". Я, в принципі, дивлюся доволі багато спеціальних розслідувань. Але цей репортаж - це щось неймовірне. Це російська пропаганда, її мета - маніпуляція тими людьми, які схильні вірити в теорії змови, за принципом: всі основні ЗМІ брешуть, а я скажу вам правду».

Журналіст Поль Гого вважає, що фільм Поля Морейри більше підходить для російського пропагандистського телеканалу: «Я не думаю, що фільм подивиться багато людей (оскільки він доступний тільки передплатникам. - Ред.), але обурює сам факт його появи там. Це так, ніби по Canal+ показали б сюжет Russia Today», - пояснює DW Поль Гого.

Ще до трансляції фільму французький журналіст Бенуа Віткін, який працював в Україні, застеріг, що режисер Поль Морейра у своїй стрічці «дає спотворене уявлення про конфлікт в Україні». 

«Газета Le Monde, де я працюю, ніколи б не надрукувала матеріал у дусі того, що зробив Морейра. Усі наші журналісти - спеціалісти в своїй галузі, якоюсь мірою - експерти, і вони не коять таких помилок, - розповів DW журналіст Бенуа Віткін. - Ми пишаємося тим, що ми подаємо інформацію у контексті, висвітлюємо її в перспективі і пропрацьовуємо всі нюанси. І нам не треба грати на почуттях, тому наші читачі нам довіряють».

Нагадаємо, заступниця міністра інформаційної політики (МІП) України Тетяна Попова переконана, що Посольству України у Франції варто було попросити французький канал Canal+ не скасовувати показ в ефірі скандальної стрічки «Україна: маски революції» Поля Морейри, а запропонувати показати ще одну стрічку про Майдан – наприклад, документальний фільм режисера Євгена Афінеєвського «Зима в вогні», який претендує на «Оскар».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Кадр з фільму. Фото: lemonde.fr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду