ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: скрін відео каналу "112 Україна"
25.01.2016 13:29
За поведінку міністра енергетики вибачився перед журналістами «Схем» Юрій Стець
За поведінку міністра енергетики  вибачився перед журналістами «Схем»  Юрій Стець
Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що вважає неприпустимою поведінку міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який облаяв журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях», спільного проекту «Радіо Свобода» та каналу «UA:Перший», біля Адміністрації Президента України, і вибачився перед репортером Сергієм Андрушком.

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

Журналіст телеканалу повідомив, що міністр Володимир Демчишин категорично відмовився коментувати інцидент  із Сергієм Андрушком і свій нічний візит до Адміністрації Президента України. Натомість Юрій Стець сказав, що готовий прокоментувати ситуацію. Міністр інформполітики сказав, що мав зустріч із Володимиром Демчишиним і сказав йому, що така поведінка є неприпустимою.

Водночас Юрій Стець сказав, що вважає візити міністрів і депутатів до Адміністрації Президента нормою.  «Не думаю, що є великою таємницею, якщо міністр, який є представником фракції «Блоку Петра Порошенка», приходить на розмову з Президентом. Очевидно було б дивним, якщо б не було діалогу між Президентом і представниками Кабінету міністрів чи парламенту», - сказав він.

На думку міністра інформполітики, Володимиру Демчишину варто було б спокійно підтвердити, що він був на зустрічі із Президентом. «Чи є в тому велика таємниця? Було б набагато гірше, якби не було діалогу між Президентом, парламентом і Кабміном…», - зазначив Юрій Стець.

«Тому я в принципі не розумію такої поведінки. Ми з ним мали розмову, і я думаю, що на подібні казуси…, а я це саме так трактую, вони  просто не мають ставатися. Бо це, по-перше, не має жодного сенсу, адже журналіст знімає це на камеру, і ти будеш у дуже незручному світлі. Ну, а, по-друге, правда – що  ж приховувати?», - сказав міністр інформполітики.

Юрій Стець також заявив, що розуміє, що «конфлікти і в сім’ях трапляються», але він не розуміє, чи треба це «виносити на грані». «Чи треба владі уміти спілкуватись із суспільством? Так. Але хто як не журналіст є цим містком, тому українська влада має навчитися за допомогою журналістів доносити свою точку зору до суспільства, а суспільство, відповідно, має робити якісь висновки. Тому це очевидна проблема. І я як представник влади можу говорити про те, що мені не подобається таке спілкування, і я собі такого дозволити не можу», - сказав Юрій Стець.

Ведуча програми Наталя Седлецька «Схеми: корупція в деталях» повідомила телеканалу «112 Україна», що міністр Володимир Демчишин не виходив на зв’язок із знімальною групою телеканалу «Схеми», не вибачився за свою поведінку і не пояснив свою реакцію .

Водночас в ефірі телеканалу «112 Україна» головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов сказав, що міністр Демчишин – абсолютно підзвітна суспільству особа, обов’язком якої є спілкування з журналістами.  «Мені дивно, що хтось не усвідомлює значення та роль журналістів для суспільства. Не усвідомлює, що є навіть стаття кримінального кодексу «Перешкоджання діяльності журналіста». І якщо у Сергія Андрушка буде бажання зробити з цього судовий процес, для цього є чіткі підстави…Якщо немає у пана Демчишина розуму вибачитись, то мені здається, що можливо у суді його примусять це зробити», - сказав головред.

Після цього Юрій Стець заявив, що хоче принести вибачення Сергію Андрушку в ефірі каналу «112 Україна». «Я хочу зараз як представник Кабінету міністрів, як людина, що знаходиться в одній горизонталі разом в Демчишиним, міністром енергетики, зробити наступне. Я хочу принести вибачення Сергію Андрушку за поведінку свого колеги. Я вважаю, що вона є неприпустимою і такого не має бути в новітній Україні. Зе раз кажу, що це безглуздо, неприпустимо, і сенсу у цьому ніякого немає», - сказав міністр.

Журналісти каналу «112 Україна» подякували Юрію Стецю за його жест. Він, у свою чергу сказав, що вважає, що таким чином в історії поставлено крапку.

Нагадаємо, чинний Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин облаяв журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях», і цікавився в охоронців Адміністрації Президента України, хто пустив репортерів на територію біля входу в будівлю. Інцидент стався після того, як знімальна група зафіксувала кілька візитів міністра до Адміністрації Петра Порошенка. Про це йдеться у репортажі програми «Схеми» під назвою «Президентські побачення».

ms.detector.media