Міністр енергетики Володимир Демчишин облаяв знімальну групу «Радіо Свобода»

Міністр енергетики Володимир Демчишин облаяв знімальну групу «Радіо Свобода»

11:10,
25 Січня 2016
2705

Міністр енергетики Володимир Демчишин облаяв знімальну групу «Радіо Свобода»

11:10,
25 Січня 2016
2705
Міністр енергетики Володимир Демчишин облаяв знімальну групу «Радіо Свобода»
Міністр енергетики Володимир Демчишин облаяв знімальну групу «Радіо Свобода»
Автори:
Чинний Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин облаяв журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях», спільного проекту «Радіо Свобода» та каналу «UA:Перший», і цікавився в охоронців Адміністрації Президента України, хто пустив репортерів на територію біля входу в будівлю. Інцидент стався після того, як знімальна група зафіксувала кілька візитів міністра до Адміністрації Петра Порошенка.

Про це йдеться у репортажі програми «Схеми» під назвою «Президентські побачення».

«Шість днів наша знімальна група перебувала перед Адміністрацією Президента і більшість разів ми там зустрічали міністра енергетики Володимира Демчишина, призначеного до Кабміну за квотою Президента», - повідомляє журналіст програми «Схеми» Сергій Андрушко у своєму репортажі.

На питання журналіста, чи йдуть реформи в енергетиці і які, Володимир Демчишин відповів : «Звичайно. Всі підряд…Клоуни, бля…».

«Веде він тут себе як удома, - продовжив репортаж Сергій Андрушко. – Одного разу почав фізично виганяти знімальну групу з вулиці Банкової».

За запитання «Ви плануєте запустити ЛЕП у Крим?» міністр відповів: «Хто вас сюди запустив, слухайте? Що ви морочите голову?». Після цих слів він почав виштовхувати Сергія Андрушка на вулицю, де перебувала охорона, із словами: «Там я вам все розкажу». Після цього Володимир Демчишин запитав в охоронців: «Хлопці, а хто їх тут пускає туда?» і висловив своє невдоволення тим, що журналісти отримали доступ до його особи. «Кому ви платите взятки, що проходите сюда?», - запитав міністр у Сергія Андрушка і був дуже здивований відповіддю, що прохід вільний для громадян.

Після цього міністр ще встиг відповісти на питання щодо автомобіля, у який він сідав, і сказав, що авто його власне, як і водій.

Після того, як відео інциденту було розповсюджене у ЗМІ, головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов звернувся у Facebook до прес-секретаря Президента України Святослава Цеголка і зауважив, що поведінку Володимира Демчишина можна розцінювати як перешкоджання журналістській діяльності.

«Це говорить міністр українського уряду, узгоджений президентом України? Це чиновник, якого представила президентська фракція і за якого проголосувала Рада, розпускає руки наче якесь бидло з підворіття? Скажи, будь ласка, яке право має міністр енергетики Демчишин розпускати руки і взагалі чогось вимагати від журналіста, виконуючого свої обов'язки? Сергій Андрушко вже не одного хама вивів на чисту воду, як ми пам'ятаємо за прикладом Коломойського, який, до своєї ганьби, перед журналістом так і не вибачився. Але випадок з Демчишиним - це не тільки хамство, а й реальне перешкоджання журналістській діяльності», - зазначив Юрій Бутусов.

Він висловив надію, що Адміністрація Президента, на виході з якої міністр Демчишин здійснив свою витівку, відреагує на незаконну і зухвалу поведінка міністра, і Петро Порошенко змусить його принести вибачення.

«Невже після сотень злочинів проти журналістів в Україні міністр сміє настільки відірватися від реальності, що дозволяє собі таку нахабність, і ви йому дозволите це так непомітно зійти з рук? Сподіваюся, АП проявить солідарність з журналістом, а не з хамом-міністром. Сподіваюся, в понеділок свою заяву зробить щодо Демчишина Кабмін - цей випадок соромно залишити без самої жорсткої реакції. У цивілізованих демократичних країнах такий міністр вже був би змушений подати у відставку, а ті, хто його призначив, приносили б вибачення», - написав головред.

Варто нагадати, що у цьому ж сюжеті програми «Схеми» повідомлялося, що Адміністрація Президента України відмовилася надати прізвища осіб, які зустрічаються з Петром Порошенком та чиновниками його Адміністрації. За твердженням адміністрації, інформація про відвідувачів є конфіденційною згідно пункту 16 розпорядження глави секретаріату Президента України і керівника державного управління справами №165/240 від 15 грудня 2006 року – тобто такі дані були засекречені ще за часів президентства Віктора Ющенка.

Нагадаємо, 19 березня 2015 року тодішній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігор Коломойський, відповідаючи на запитання журналіста «Радіо Свобода» Сергія Андрушка, не стримував свого роздратування, називав його на «ти», вживав ненормативну лексику, демонстрував зневагу. Розмова сталася біля офісу компанії «Укртранснафта» в Києві близько опівночі 19 березня, де відбувався конфлікт, пов'язаний зі зміною керівника підприємства.

Головний редактор «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Ненад Пеіч засудив словесний напад на журналіста Української редакції «Радіо Свобода» Сергія Андрушка і звинувачення на адресу цього ЗМІ.

Незалежна медіапрофспілка Українирух «Стоп цензурі», міністр інформаційної політики Юрій СтецьКомітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики вимагали від Ігоря Коломойського публічних вибачень перед журналістом, а від керівництва держави - дисциплінарних покарань щодо чиновника.

Пізно увечері 20 березня Президент України Петро Порошенко оголосив догану голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігорю Коломойському.

21 березня Ігор Коломойський заявив, що не вибачатиметься перед Сергієм Андрушком. 22 березня в інтерв'ю «ТСН. Тиждень» він пояснив, чому. Пан Коломойський звинуватив пана Андрушка в перекручуванні та вириванні його слів із контексту. Водночас він приніс вибачення журналістській спільноті.

 23 березня Сергій Андрушко повідомив, що був шокований поведінкою Ігоря Коломойського та вважає цей випадок «тривожним дзвінком».

23 березня на брифінгу в Дніпропетровську заступник голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Геннадій Корбан вибачився перед журналістами за емоції голови ОДА Ігоря Коломойського під час інтерв'ю кореспонденту «Радіо Свобода» Сергію Андрушку.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: скрін відео "Схеми"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду