ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: obozrevatel.com
06.01.2016 16:15
Адвокат вдови Гонгадзе вважає рішення Апеляційного суду щодо Пукача законним і справедливим
Адвокат вдови Гонгадзе вважає рішення Апеляційного суду щодо Пукача законним і справедливим
Адвокат вдови Георгія Гонгадзе Валентина Теличенко назвала законним та справедливим сьогоднішнє рішення Апеляційного суду Києва, яким залишено без змін вирок про довічне ув’язнення колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу.

Про це вона сказала у коментарі MediaSapiens.

«Рішення залишило в силі покарання, призначене Олексію Пукачу судом першої інстанції, - довічне позбавлення волі. Я одразу після оголошення вироку сказала Пукачу, що немає жодних сумнівів, що він власними руками задушив журналіста Георгія Гонгадзе. Адже доказова база дуже міцна. Тож і сумнівів у тому, що він повинен нести максимальне покарання, немає», - зазначила пані Теличенко.

За її словами, дуже важливо, що «нарешті цей апеляційний процес закінчився законним рішенням»,

Адвокат додала, що на це рішення суду від імені Мирослави Гонгадзе не буде подано касації. «А в разі якщо інші сторони у справі подадуть касацію, то ми подамо заперечення на неї», - сказала вона.

Нагадаємо, 6 січня Апеляційний суд Києва оголосив рішення щодо апеляції на вирок колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, якого засудили до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Суд залишив вирок у силі, апеляційну скаргу екс-генерала залишено без задоволення. 

Адвокат Олексія Пукача Максим Герасько назвав рішення суду порушенням законодавства: «Не можна застосовувати довічний термін, якщо від злочину пройшло понад 15 років». За його словами, захист засудженого подаватиме касацію.

Пізніше стало відомо, що захист колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача має намір оскаржити рішення Апеляційного суду Києва у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ. «Обов’язково (подамо касацію у Вищий спецсуд. – Ред.)... і до Європейського суду з прав людини дійдемо», – заявив адвокат Григорій Демиденко, якого цитує «Радіо Свобода».

Варто зазначити, що Олексій Пукач домагався, аби довічний термін, який Печерський суд столиці присудив йому майже два роки тому, замінили на 15-річне покарання. Захисники екс-генерала також просили суд відправити справу на повторний розгляд до Печерського суду.  7 грудня 2015 року Олексій Пукач заявив на суді, що зізнання у вбивстві журналіста з нього «вибили» шантажем і тиском. 15 грудня на суді він кардинально змінив свої свідчення порівняно з тими, що він раніше давав на судовому слідстві.  Він стверджує, що вбивство Георгія Гонгадзе не було навмисним і повинно розглядатися як вбивство з необережності.  16 грудня він заявив, що готовий погодитися на пом'якшення вироку суду. У свою чергу сторона захисту Олексія Пукача, звертаючись до суду, попросила розглянути можливість закриття справи у зв'язку із закінченням 15-річного терміну притягнення до відповідальності.

Адвокат Валентина Теличенко припустила, що зміна свідчень може бути спробою Олексія Пукача домогтися зміни вироку з довічного ув'язнення на 15-річний термін. З урахуванням недавно схваленого Верховною Радою «закону Надії Савченко», згідно з яким один день попереднього ув'язнення враховується як два дні позбавлення волі, зміна вироку дасть можливість засудженому, що відсидів вже шість років у СІЗО, вийти на свободу майже відразу.

Нагадаємо, 29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе восени 2000 року.

Як пояснила 16-го вересня 2015 року під час прес-конференції, організованої в рамках акцій з вшанування пам'яті загиблих журналістів, представниця Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, Олексій Пукач уже шість років перебуває під вартою, але вирок досі не набрав законної сили - через постійне затягування апеляційного розгляду справи.

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми. 

ms.detector.media