ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: "Укрінформ"
23.12.2015 10:56
Холодницький обіцяє відкривати провадження на підставі журналістських розслідувань
Холодницький обіцяє відкривати провадження на підставі журналістських розслідувань
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, заступник Генерального прокурора України Назар Холодницький заявив, що антикорупційна прокуратура може відкривати кримінальні провадження за результатами журналістського розслідування.

Про це він сказав в інтерв’ю інформагентству «Укрінформ».

У відповідь на запитання «Чи будете реагувати на журналістські розслідування?» Назар Холодницький відповів: «Скажу так, журналістське розслідування є підставою для початку кримінального провадження. Думаю, що реагувати будемо, але, знову ж таки, це потрібно робити правильно, не піаритися. Ці провадження розслідуються трошки інакше».

Свій підхід він пояснив на прикладі арешту колишніх кримських депутатів Василя Ганиша і Володимира Галичого.  «Як ми кримських депутатів арештували? Коли б я казав, що їдемо затримувати депутатів-зрадників, то вони не приїхали б. А так була злагоджена співпраця СБУ і прокуратури. Ми їх вели, і це дало результат. Обидва зараз сидять у СІЗО, по одному справа вже в суді з вересня (екс-депутат парламенту Криму Василь Ганиш. - Ред.), а по другому (екс-депутат Севастопольської міськради Володимир Галичий. - Ред.) слідство вже мало закінчитися. Так само і тут працювати треба злагоджено», - сказав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Нагадаємо, журналіст Віктор Міняйло, який співпрацював з «Радіо Свобода» та телеканалом ТВі, звинуватив новопризначеного очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького у тому, що той безпідставно закрив справу про напад і побиття медійника інспекторами ДАІ «Кобра».

Напад на журналіста Віктора Міняйла стався 31 серпня у селі Круглик Києво-Святошинського району (Київська область). За словами тодішнього редактора програми «Автомандри» каналу ТВі, біля світлофора його зупинили співробітники ДАІ, перевірили документи, а коли довідалися, що він везе гроші на дорогу операцію, затримали його та відібрали 2 тис грн. В результаті конфлікту пан Міняйло отримав тілесні ушкодження. Пізніше він заявив, що на нього напали співробітники спецпідрозділу «Кобра» на прізвище Бакай і Поліщук. Журналіст був переконаний, що вони не понесуть покарання.

За версією співробітників «Кобри», журналіст перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння. Віктор Міняйло цю інформацію спростовує. За заявою журналіста прокуратура почала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу («перевищення влади або службових повноважень»), що передбачає покарання аж до позбавлення волі на строк до п'яти років.

Генеральна прокуратура України у відповідь на запит MedaiSapiens повідомила, що досудове розслідування у справі про напад і побиття київського журналіста Віктора Міняйла інспекторами ДАІ «Кобра» 31 серпня 2013 року, яке вів колишній старший прокурор прокуратури Києво-Святошинського району Київської області, а нині очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, здійснювалось «відповідно до вимог КПК України з дотриманням повноти та неупередженості під час перевірки заявлених доводів заявника».

ms.detector.media