Журналіст звинувачує головного антикорупційного прокурора у неправомірному закритті його справи

Журналіст звинувачує головного антикорупційного прокурора у неправомірному закритті його справи

17:09,
1 Грудня 2015
2905

Журналіст звинувачує головного антикорупційного прокурора у неправомірному закритті його справи

17:09,
1 Грудня 2015
2905
Журналіст звинувачує головного антикорупційного прокурора у неправомірному закритті його справи
Журналіст звинувачує головного антикорупційного прокурора у неправомірному закритті його справи
Автори:
Київський журналіст Віктор Міняйло, який співпрацював з «Радіо Свобода» та телеканалом ТВі, звинувачує новопризначеного очільника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького у тому, що той безпідставно закрив справу про напад і побиття медійника інспекторами ДАІ «Кобра». Інцидент між журналістом і даішниками стався 31 серпня 2013 року.

На своїй сторінці у Facebook Віктор Міняйло написав: «Назар Холодницький два роки тому вів мою справу, коли мене побили і забрали гроші співробітники ДАІ Бакай і Поліщук. Він тоді чесно відробив свої гроші і не помітив у діях співробітниках ДАІ "Кобра" складу злочину. Не дивно що тоді, маючи зарплату 4 тис., він їздив на шикарному дорогому джипі».

Нагадаємо, напад на журналіста Віктора Міняйла стався 31 серпня у селі Круглик Києво-Святошинського району (Київська область). За словами тодішнього редактора програми «Автомандри» каналу ТВі, біля світлофора його зупинили співробітники ДАІ, перевірили документи, а коли довідалися, що він везе гроші на дорогу операцію, затримали його та відібрали 2 тис грн. В результаті конфлікту пан Міняйло отримав тілесні ушкодження. Пізніше він заявив, що на нього напали співробітники спецпідрозділу «Кобра» на прізвище Бакай і Поліщук. Журналіст також був переконаний, що вони не понесуть покарання.

За версією співробітників «Кобри», журналіст перебував у стані алкогольного сп'яніння. Віктор Міняйло цю інформацію спростовує: «Складно уявити, що власнику собаки, який має відвезти гроші до ветклініки, де тварина перебуває у післяопераційному стані, зранку хочеться випити. До того ж, якби співробітники "Кобри" виявили за кермом нетверезого водія, чого вони не затримали мене?».

За заявою Віктора Міняйла прокуратура почала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу («перевищення влади або службових повноважень»), що передбачає покарання аж до позбавлення волі на строк до п'яти років.

У сюжеті каналу «Інтер», який був присвячений побиттю журналіста, хід розслідування коментував  Назар Холодницький, який на той момент обіймав посаду старшого прокурора прокуратури Києво-Святошинського району Київської області.

«Вже затребувані в МВС України всі необхідні документи, накази, розпорядження, інструкції. І відповідно до того слідство потім дасть правову оцінку правомірності дій працівників міліції », - сказав пан Холодницький.

Водночас журналіст був упевнений, що даішники не понесуть покарання. «Я знаю що рішення слідства буде приблизно таким: "слідство встановило, що в діях співробітників "Кобри" немає складу злочину, а журналіст не має відношення до журналістської діяльності, бо їхав забирати собаку, а не на канал. Водій вийшов, упав з висоти власного росту тричі на голову, на живіт, на груди. Співробітники ДАІ зробили йому зауваження, що він їздить без пасків безпеки і відпустили"», - заявив пан Міняйло «Телекритиці».

 Він також заявив, що співробітники «Кобри» знищили відео інциденту.

У листопаді 2013 року стало відомо про закриття справи щодо побиття і пограбування журналіста Віктора Міняйла. За інформацією прокуратури Києво-Святошинського району Київської області, про закриття кримінального провадження пан Міняйло був повідомлений належним чином  і ніяких претензій або скарг він не висловив. Журналіст тоді не став коментувати інформацію про закриття справи : «Я поняття не маю, закрито воно чи ні».

30 листопада поточного року Генеральний прокурор України Віктор Шокін призначив керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

За офіційним коментарем MediaSapiens звернеться до Генеральної прокуратури України.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін з відео телеканалу «Інтер»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду