ms.detector.media
MediaSapiens
www.sknews.net
09.11.2015 11:42
У Чернігові охоронці депутата побили журналіста
У Чернігові охоронці депутата побили журналіста
7 листопада на голову чернігівської організації Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) Владислава Савенка напали охоронці народного депутата Владислава Атрошенка («Блок Петра Порошенка»), внаслідок чого він отримав травму кисті.

Про інцидент повідомляє сайт НМПУ.

За даними НМПУ, Владислав Савенок прийшов до обласної філармонії на захід за участю народного депутата, хоті зробити знімок, але охоронець його виштовхнув, згодом викликав підмогу, і четверо людей у цивільному скрутили журналіста, повалили і відібрали фотокамеру. Після цього винесли з будинку на вулицю, де повернули фотокамеру і загублені під час інциденту окуляри.

Пан Савенок написав до міської міліції заяву про перешкоджання його професійній діяльності і вимагає порушити кримінальне провадження за статтею171 КК України. Пізніше він опублікував у соціальній мережі фото руки в гіпсі.

Голова НМПУ Юрій Луканов заявив, що таке ставлення до журналіста є неприпустимим. «Будемо домагатися покарання, – сказав пан Луканов, – На жаль, 171-ша стаття Кримінального кодексу застосовується міліцією вкрай рідко і дуже неохоче. Нам вдавалося зламати таку практику, коли, наприклад, відомий Тітушко і компанія побили Влада Соделя і Ольгу Сніцарчук, суд виніс обвинувальні вердикти, але потім все повернулося на круги своя, і правоохоронні органи продовжують не зважати на статтю».

Зазначимо, що Владислав Савенок є кандидатом у депутати Чернігівської міської ради від партії УКРОП, а Владислав Атрошенко є кандидатом у міські голови Чернігова від «БПП Солідарність».

Як повідомляє «Радіо Свобода», 9 листопада в Чернігові перед міським відділком міліції відбудеться акція на підтримку об’єктивного розслідування перешкоджання діяльності Владислава Савенка та недопущення подібних випадків у майбутньому.

Активіст і чернігівський журналіст Андрій Кужель запевнив, що насамперед добивається публічного покарання охоронців, адже на місці Владислава Савенка може опинитися кожен медійник. Активіст підкреслив, що політика тут ні до чого і він «не підтримує діючого мера Соколова» (Олександр Соколов вийшов до другого туру виборів мера Чернігова разом із Владиславом Атрошенком, охоронців якого звинувачують у насильстві проти Владислава Савенка).

У коментарі «Радіо Свобода» постраждалий журналіст розповів, що біль у руці змусив його звернутися до лікарів. Спочатку вони констатували перелом, потім висловили сумнів. Остаточно вид травми стане відомий після призначеної на 9 листопада судмедекспертизи.

«Я не скажу, що в мене великі проблеми з рукою. Тобто, два місяці тому я якраз зламав фалангу останнього пальця правої руки – мізинця. І його пошкодили під час цього інциденту», – сказав журналіст.

Владислав Атрошенко на своїй сторінці у Facebook запевнив, що вибачився перед журналістом за дії своїх охоронців.«Прикро, що таке непорозуміння мало місце, але прошу не політизувати це питання. Це людський фактор, який міг статися з кожним. Жодного перешкоджання роботи журналіста з мого боку не було. По-людськи ми зрозуміли з Владиславом один одного», - написав він, а згодом повідомив «Радіо Свобода», що охоронці, причетні до інциденту, відсторонені від виконання своїх обов’язків і тепер слово за міліцією.

«Безумовно, я лаяв охоронців. Навіть дуже сильно лаяв. Я пояснював охоронцям, що журналіст завжди буде правий. В охоронців були пояснення, яким я особисто не вірю, – за їхніми словами, спровокував це сам Савенок», – зазначив народний депутат.

Владислав Савенок підтвердив «Радіо Свобода», що Владислав Атрошенко вибачився перед ним і сказав, що має претензії до правоохоронців, які після переговорів із бодігардами депутата відмовилися проводити процедуру упізнання нападників.

Нагадаємо, 2 листопада у світі та Україні стартувала кампанія «Стоп безкарності» #endimpunity. НСЖУ та НМПУ закликали колег долучатись до спротиву і вимагати розслідування усіх злочинів проти журналістів. За даними Інституту масової інформації за 8 місяців 2015 року зафіксовано 224 факти порушень прав журналістів,в тому числі 36 побиттів та одне вбивство.

У вересні ГО «Телекритика», Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ), Інститут масової інформації (ІМІ), Центр спільних дій відзначили у день 15-річчя від вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе звернулися до Президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, генпрокурора з вимогою розслідувати напади та зупинити агресію щодо журналістів.

ms.detector.media