НМПУ та НСЖУ закликають долучитися до всесвітньої кампанії проти безкарності за злочини, вчинені щодо журналістів

НМПУ та НСЖУ закликають долучитися до всесвітньої кампанії проти безкарності за злочини, вчинені щодо журналістів

14:11,
6 Листопада 2015
2014

НМПУ та НСЖУ закликають долучитися до всесвітньої кампанії проти безкарності за злочини, вчинені щодо журналістів

14:11,
6 Листопада 2015
2014
НМПУ та НСЖУ закликають долучитися до всесвітньої кампанії проти безкарності за злочини, вчинені щодо журналістів
НМПУ та НСЖУ закликають долучитися до всесвітньої кампанії проти безкарності за злочини, вчинені щодо журналістів
Автори:
З 2 до 23 листопада за ініціативи Міжнародної федерації журналістів у світі проходитиме кампанія «Стоп безкарності» #endimpunity, яка нагадує про злочини, скоєні проти журналістів.

Про це повідомляє прес-служба Національної медіа-профспілки України (НМПУ).

Разом з Національною спілкою журналістів України (НСЖУ), організація приєднались до міжнародної кампанії боротьби із безкарністю та закликала колег долучатись до спротиву і вимагати розслідування усіх злочинів проти журналістів,

Як повідомляє прес-служба Національної медіа-профспілки України, ціль проведення кампанії #endimpunity – привернути увагу урядовців та громадськості до проблеми безкарності за злочини, скоєні проти журналістів. Організатори кампанії також закликають чинити суспільний спротив сприянню безкарності в своїй країні.

Кампанія стартувала  2 листопада – у міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. В цей день в 2013 році в Малі вбили двох французьких журналістів із RFI – Гілен Дюпон та Клода Варлона. Дата кінця кампанії #endimpunity також вибрана не випадково – 23 листопада у 2009 році на Філіпінах внаслідок трагічних подій загинуло 32 журналісти.

З приводу Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала держави-учасниці ОБСЄ ретельно розслідувати всі напади на журналістів і переслідувати тих, хто скоює злочини проти представників ЗМІ.

Цьогорічна кампанія проти безкарності фокусується на ситуації у Мексиці, Філіппінах, Україні та Ємені.

«Ці країни МФЖ обрала невипадково, адже в них є такі критерії: рівень насильства щодо журналістів залишався стабільно високим; наявність системних відмов з боку влади де-факто боротися проти безкарності; фактична стабільність урядів та достатність сили у відповідних інституцій», - зазначили в НМПУ.

Голова НМПУ Юрій Луканов у зверненні до колег наголосив: «Українські журналісти часто зустрічаються з безкарністю не лише з боку політиків, але й з боку людей, які наближені до влади, і на жаль, влада готова покарати журналістів, але не готова захищати їх».

Перший секретар НСЖУ, Сергій Томіленко зазначив: «Українська влада продовжує говорити правильні слова про свободу слова, покладає квіти до меморіальних табличок загиблим журналістам, але ми, журналістські організації України, вважаємо, що час жестів вже закінчився, ми вимагаємо від влади, від правоохоронців, ефективного розслідування брутальних випадків порушення прав журналістів, і, головне, покарання винних у злочинах проти журналістів».

Ukraine, IFJ #endimpunity campaign 2015 from IFJ Vimeo Channel on Vimeo.

Нагадаємо, у вересні ГО «Телекритика», Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ), Інститут масової інформації (ІМІ), Центр спільних дій відзначили у день 15-річчя від вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе  звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра МВС, Генпрокурора з вимогою розслідувати напади та зупинити агресію щодо журналістів.

За даними Інституту масової інформації за 8 місяців 2015 року зафіксовано 224 факти порушень прав журналістів,в тому числі 36 побиттів та 1 убивство.

Минулого року напередодні першого в історії Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, започаткованого ООН, глобальна мережа IFEX оголосила про початок кампанії проти цього свавілля.

16-го вересня, у день вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе та інших загиблих українських журналістів, в Адміністрації Президента відбулась зустріч представників медійних організацій та силових структур, де вирішили створити робочу групу, яка контролюватиме розслідування злочинів проти журналістів, до якої увійдуть представники медійних громадських організацій, АП і силових структур.

Як повідомляв Media Sapiens, учасники зустрічі розповіли про завдання цієї робочої групи.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Twitter UNESCO
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду