ms.detector.media
MediaSapiens
26.10.2015 16:00
У Луцьку журналістів, спостерігачів і кандидатів не пускали на вечірнє засідання виборчкому
У Луцьку журналістів, спостерігачів і кандидатів не пускали на вечірнє засідання виборчкому
У ніч після місцевих виборів, 26 жовтня, в Луцьку спостерігачів, кандидатів у депутати та журналістів не пускали на вечірнє засідання дільничної виборчої комісії № 071075.

Як повідомляє сайт «Опори», спостерігачів громадянської мережі «Опора», журналіста видання «Точка Опори», журналіста «Громадське.Волинь» та кандидатів у депутати до Луцької міської ради від політичної партії «Громадський рух “Народний контроль”» Юрія Фетисова та Марину Плотнікову не пустили в приміщення ДВК.

Голова дільничної виборчої комісії прокоментувала ситуацію так, що ніхто не має права заходити у приміщення ДВК, оскільки відбувається вечірнє засідання. Таку думку підтримав і голова Луцької міської виборчої комісії Леонід Будцев. Крім того, він вніс пропозицію до Луцької міської ТВК проголосувати за те, щоб дільнична виборча комісія не змінювала свого рішення і продовжувала тримати спостерігачів, журналістів та кандидатів за зачиненими дверима.

Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» повідомили правоохоронні органи про інцидент та склали відповідний акт про порушення.

В УМВС у Волинській області підтвердили звернення спостерігачів до міліції. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Луцького міського відділу міліції. Відомості про інцидент внесені до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Луцького МВ УМВС України у Волинській області. Триває перевірка.

За законом, спостерігачі та журналісти мають право бути присутніми на засіданнях дільничних і територіальних виборчих комісій, у тому числі під час підрахунку голосів виборців та встановленні підсумків голосування.

Нагадаємо, що в день місцевих виборів 25 жовтня в місті Нововолинську Волинської області з виборчкому вигнали журналістку інтернет-видання «Буг». У місті Бориславі Львівської області журналіста місцевої газети вигнали з виборчої дільниці – і за цим фактом міліція відкрила кримінальне провадження. У місті Вінниці на виборчій дільниці сталася сутичка між журналісткою інтернет-видання Vlasno.info та невідомими особами, під час якої в журналістки відібрали техніку, яку згодом повернули.

Водночас у Дніпропетровську були зафіксовані фальшиві посвідчення журналістів друкованого видання «Опори». А на дільниці Чернігівщини були виявлені псевдожурналісти з посвідченнями газети «Дитинець».

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала 1129 випадків порушень на місцевих виборах 2015. Їх усіх вона позначила на інтерактивній мапі.

ms.detector.media