Від депутатів вимагають ухвалити законопроект про роздержавлення

Від депутатів вимагають ухвалити законопроект про роздержавлення

09:29,
3 Листопада 2015
1857

Від депутатів вимагають ухвалити законопроект про роздержавлення

09:29,
3 Листопада 2015
1857
Від депутатів вимагають ухвалити законопроект про роздержавлення
Від депутатів вимагають ухвалити законопроект про роздержавлення
Автори:
Медіагрупа «Реанімаційного пакету реформ» («РПР-Медіа») та журналістський рух «Стоп цензурі!» закликають народних депутатів підтримати одну з ключових реформ у сфері свободи слова та проголосувати за законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Відповідну заяву вони поширили 3 листопада.

Законопроект № 1123 включено до порядку денного Верховної Ради України на 3 листопада. Це вже третя спроба прийняти закон, який передбачає реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Як нагадують автори заяви, вже понад 10 років в Україні триває дискусія з приводу необхідності роздержавлення видань, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Роздержавлення преси було визначено одним із зобов’язань коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна». Водночас, реформа друкованих ЗМІ –зобов’язання України перед Радою Європи.

2Однак, на жаль, процес роздержавлення все ще затягується. Близько 550 газет досі під контролем центральних та місцевих органів влади і не можуть повноцінно виконувати свої функції “вартових демократії” без страху цензури та тиску. Щороку на видавництво своїх газет міські ради витрачають із місцевих бюджетів у середньому 200-400 тисяч гривень, а в Києві та Харкові ці суми перевищують 8 мільйонів гривень(!)» - йдеться в заяві.

У зв’язку з цим, медіа-група «Реанімаційного пакету реформ» та журналістський рух «Стоп цензурі!» закликають народних депутатів у вівторок, 3 листопада, проголосувати за законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який отримав схвальний відгук від міжнародних експертів та був рекомендований Комітетом свободи слова та інформаційної політики до ухвалення в цілому.

Законопроект, зокрема, передбачає механізми виходу органів влади із засновників ЗМІ зі збереженням у ЗМІ права на оренду приміщення за пільговою платою; обов’язок перетворення друкованих ЗМІ центральних органів виконавчої влади в офіційні друковані видання; зберігає соціальні гарантії працівників та залишає можливість реформованих ЗМІ отримувати фінансову підтримку з державного бюджету для продовження своєї діяльності.

«Ухвалення законопроекту неодмінно сприятиме розвитку плюралізму в медіасфері, усуненню надмірних ринкових переваг державних ЗМІ, підвищенню редакційної незалежності преси», - йдеться в заяві.

Напередодні Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) повторно закликала керівників парламентських фракцій прийняти законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Нагадаємо, що востаннє законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вкотре стояв у порядку денному сесії Верховної Ради 8 жовтня. Того ж дня громадські активісти провели акцію під стінами Верховної Ради на знак підтримки законопроекту,але до його розгляду депутати так і не дійшли.

Раніше голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар звернулася до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з листом, в якому від імені Комітету просила включити до порядку денного пленарних засідань на сесійний тиждень 6-9 жовтня законопроект про реформування друкованих ЗМІ та інші медійні законопроекти.

Законопроект № 1123 отримав схвальний відгук від міжнародних експертів та був рекомендований Комітетом свободи слова та інформаційної політики до ухвалення в цілому. В червні підтримати цей проект закликала народних депутатів Українська асоціація видавців періодичної преси.

Громадські організації та група «РПР-Медіа» і Національна спілка журналістів України закликали народних депутатів ухвалити закон про роздержавлення ще 17 вересня. Однак того дня Верховна Рада розглянути його не встигла. Також Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) закликала редакції друкованих ЗМІ в Україні долучитися до підтримки законопроекту і надіслати офіційне звернення редакції до керівників парламентських фракцій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду