Словами року назвали «misinformation» та «toxic»

Словами року назвали «misinformation» та «toxic»

11:47,
27 Листопада 2018
2766

Словами року назвали «misinformation» та «toxic»

11:47,
27 Листопада 2018
2766
Словами року назвали «misinformation» та «toxic»
Словами року назвали «misinformation» та «toxic»
Автори:
Словом 2018 року за версією Оксфордського словника став прикметник «toxic» («токсичний», «отруйний»), а ресурс Dictionary.com обрав «misinformation» («викривлена інформація»).

Оксфордський словник повідомив, що кількість переглядів сторінки зі словом «toxic» на сайті словника збільшилася на 45% цьогоріч. Найпопулярнішим словосполучення із ним стало «токсичні хімікати». На другому місці опинилося поняття  «токсична маскулінність», що набуло вжитку через численні звинувачення в сексуальних домаганнях. Третім в пошукових запитах є словосполучення «токсична речовина». Словник пояснив це скандалом з отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в англійському місті Солсбері, в якому Захід звинувачує Росію. Набули вжитку також словосполучення «токсичне середовище» в значенні нездорової обстановки та «токсичні відносини», що описують не тільки стосунки в парі або сім'ї, але й вплив політики на життя суспільства.

Як пише Washington Post, лінгвістка Dictionary.com Джейн Соломон повідомила, що вибір сайтом слова «misinformation», а не «disinformation» («дезінформація») був навмисним. Він мав на меті спонукати людей бути пильним у боротьбі з фейковими новинами та конспірологічними теоріями.

Пані Соломон підкресилала, що викривлена інформація є давньому проблемою, але протягом останнього десятиліття соціальні медіа суттєво змінили те, як люди діляться інформацією. Dictionary.com, за її словами, вірить в те, що розуміння цього поняття допоможе викривати хибну інформацію та зменшити її вплив.

Популярними пошуковими запитами в онлайн-словнику, який щомісяця відвідує 90 мільйонів користувачів, у 2018 році були й інші слова, пов'язані з поняттям правди.

Це, наприклад, словосполучення «mainstream media» («великі основні ЗМІ»),  «white lie» («безневинна брехня»), «Orwellian» («орвелівський»). Тож за словами Джейн Соломон, слово «misinformation»  найкраще характеризує 2018 рік.

Dictionary.com цього року поповнили такими словосполученнями як  «бульбашка фільтрів», «фейкові новини», «пост-факт», «пост-правда», а деякі вже наявні поповнилися новими значеннями: наприклад, «ехо-камеру».

Нагадаємо, нещодавно інший великий словник англійської мови видавництва Collins назвав словом року прикметник «одноразовий». А торік це були  «фейкові новини».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
pixabay.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду