Російські ЗМІ цитують фейковий акаунт «британського спортивного журналіста»

Російські ЗМІ цитують фейковий акаунт «британського спортивного журналіста»

15:50,
15 Червня 2016
1892

Російські ЗМІ цитують фейковий акаунт «британського спортивного журналіста»

15:50,
15 Червня 2016
1892
Російські ЗМІ цитують фейковий акаунт «британського спортивного журналіста»
Російські ЗМІ цитують фейковий акаунт «британського спортивного журналіста»
Автори:
Російські ЗМІ часто цитують Twitter «британського спортивного журналіста Саймона Раунтрі».

На його твіти в своїх новинах посилаються RT, «Чемпионат.com», РИА Новости, «Аргументы и Факты», «Лента.ру», «Взгляд», «Комсомольская правда» та інші ЗМІ.

З посиланням на мікроблог Саймона Раунтрі з'явилися новини про образливі вигуки з боку англійських фанів на адресу президента РФ Володимира Путіна та російської тенісистки Марії Шарапової; про те, як уболівальники «Манчестер Сіті» словесно ображали Кріштіану Роналду і його батька, тощо.

Але цей Twitter акаунт викликає низку сумнівів. Як пише Meduza , фото журналіста, схоже, взяте зі стоків. Наприклад, зворотній пошук Google  за зображенням показав цей же знімок, використаний як ілюстрацію до статті з порадами, як правильно вдягатись бізнесменам.

Першим пунктом у своєму Twitter акаунті Саймон Раунтрі вказує сексуальну орієнтацію. Що ж стосується сайту, для якого пише журналіст - Forest Echo News, - то він створений на безкоштовному сервісі Weebly.  

«Ми одне з найнадійніших джерел новин в Англії». - пише про себе Forest Echo News. При цьому не публікується ні точний склад редакції, ні адреса, ні контактні телефони. Зв'язатися з Forest Echo News можна лише за формою зворотнього зв'язку або через той же Twitter. Сайт повідомляє також, що основним інвестором виступає Metropolis Arab Group (MAG). Однак, більше ніде ця загадкова група інвесторів не згадується.

Як вказує оглядач сайту Sportsjoe, сайт Forest Echo News небезпечний тим, що він перемішує вигадані новини зі справжніми. І читачі часто не перевіряють або не оцінюють критично їх зміст. На його думку, і  Саймон Раунтрі, і сайт Forest Echo News поза сумнівом фейки.

Сам журналіст стверджує, що його акаунт справжній.

Своїми скандальними твітами журналіст прославився і серед англомовних видань. Він написав, що футболіста Давіда Де Хеа виключили зі складу збірної Іспанії за звинуваченням у зґвалтуванні. Однак, пізніше Раунтрі дописав : «Ліонеля Мессі теж підозрюють у цій справі - він ґвалтував захист [суперників] протягом 10 років».

Нагадаємо, російські ЗМІ поширювали  фейкові новини про перегляд санкцій ЄС щодо Росії.  Прокремлівські ресурси повідомляли про «голосування у парламенті Венеції щодо визнання Кримського півострову як частини Російської Федерації, а також про скасування санкцій ЄС, введених проти Росії».

Ви також можете перевірити свої навички в розпізнаванні фейків, пройшовши тест.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Twitter
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду