Арешт активів у справі ЮКОСа допоможе зупинити пропагандистську машину Кремля – Девід Кремер

Арешт активів у справі ЮКОСа допоможе зупинити пропагандистську машину Кремля – Девід Кремер

13:23,
28 Жовтня 2015
4362

Арешт активів у справі ЮКОСа допоможе зупинити пропагандистську машину Кремля – Девід Кремер

13:23,
28 Жовтня 2015
4362
Арешт активів у справі ЮКОСа допоможе зупинити пропагандистську машину Кремля – Девід Кремер
Арешт активів у справі ЮКОСа допоможе зупинити пропагандистську машину Кремля – Девід Кремер
Автори:
Головною мішенню США та Західних країн має стати рупор кремлівської пропаганди – телекомпанія RT, вважає Девід Кремер (David Kramer), старший директор з прав людини і демократії Інституту Мак-Кейна, колишній президент Freedom House.

Про це він написав у статті для Washington Post «Захід має кинути виклик путінський піар-машині».  

Девід Кремер пише, що західні лідери, включно із Бараком Обамою, займають по відношенню до корупційного режиму Путіна «оборонну та реактивну позицію». «Чи не було б добре піти в наступ, невоєнним способом, збити Путіна з ніг і одночасно закрити його огидну пропагандистську машину?»  Автор вважає, що потрібно заморозити активи RT – і не тому, що цей ресурс бреше, а згідно з двома судовими рішеннями у справі ЮКОСа. 

Девід Кремер нагадує історію цієї справи та рішення Постійного третейського суду в Гаазі про програш Російською Федерацією більше ніж 50 млрд. доларів. Через рік після такого рішення Росія не продемонструвала наміру компенсувати збитки.  

У червні  Франція заарештувала рахунки представництва МІА «Россия Сегодня» у зв’язку з позовом колишніх акціонерів ЮКОСа.  У липні британський уряд заморозив рахунки МІА «Россия сегодня». Як відомо, найбільшими активами МІА «Россия сегодня» є агентство «РИА Новости» і міжнародний телеканал Russia Today. «Сполучені штати та інші західні держави мають наслідувати цей приклад і об'єднати зусилля, особливо з огляду на петицію, яку колишні акціонери ЮКОС направили у США», - пише Девід Кремер.

«RT – це ключова складова путінської спроби дискредитувати Захід та приховати правду про дії Росії», - йдеться у статті. Автор зазначає, що російський уряд щедро фінансує цей ресурс та інші пропагандистські медіа на кшталт Sputnik news, виділяючи на них близько півмільярда доларів. «Відібрати будівлю посольства у Вашингтоні чи ще десь, це не варіант, враховуючи, що дипломатичні місії недоторканні. Це залишає декілька інший опцій і робить RT найпривабливішою мішенню. Навіть для Росії, яка має 350 млрд. доларів резервів та природні ресурси більші, ніж у будь-якій країні світу, 52 млрд. доларів – це багато грошей. Особливо в час економічної кризи, низьких цін на нафту та тиск санкцій», - пише пан Кремер.

Автор зауважує, що Кремль вже виявляє нервозність, наймаючи західних юристів, щоб оскаржувати можливе заморожування активів. Влітку Росія попередила США, що відбере американські активи на території РФ.

«Ці загрози безглузді, якщо Захід об’єднає зусилля,  у Кремля ж не так багато можливостей загрожувати», - пише Девід Кремер. Він переконаний, що арешт активів RT не тільки допоможе справі ЮКОСа, але й завадить роботі пропагандистської машини Путіна. «Пора Сполученим Штатам та їхнім західним союзникам показати російському корупційному  режиму, що за обурливу поведінку наступають наслідки», - пише він.

Нагадаємо, що у вересні ресурс The Daily Beast опублікував результати розслідування, яке доводить, що RT фальсифікує дані про свої високі рейтинги –  заяви російської телекомпанії про 630 млн. глядачів у більш ніж 100 країнах  не відповідають дійсності. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот YouTube
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду