Bellingcat виявила нові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі

Bellingcat виявила нові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі

15:08,
23 Вересня 2015
3515

Bellingcat виявила нові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі

15:08,
23 Вересня 2015
3515
Bellingcat виявила нові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі
Bellingcat виявила нові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі
Автори:
Експертно-журналістська група Bellingcat, яка займається розслідуваннями, оприлюднила звіт, що надає нові докази участі регулярних російських військ у конфлікті на сході України.

Про це повідомляє BBC

Автори доповіді проаналізували наявні у відкритому доступі супутникові фотознімки прикордонних територій у зоні конфлікту і виявили більш ніж 60 слідів важкої техніки, які тягнуться через кордон.

За даними групи Bellingcat, чотири або п'ять місць перетину кордону мають небачені раніше масштаби. Ще понад два десятки - тісно пов'язані, як стверджує Bellingcat, з російською армією.

Журналісти виявили два типи перетину кордону: сліди, що ведуть на українську територію для здійснення атак зсередини країни, а також сліди, що перетинають кордон і йдуть переважно в напрямку невстановлених цілей в глибині української території.

Нові сліди задокументували в липні, серпні та вересні 2014 року, тобто в ті місяці, коли вздовж російсько-українського кордону ішли найбільш інтенсивні обстріли.

На супутникових знімках, як стверджують автори розслідування, можна помітити російську військову техніку та обладнання, розміщені поблизу кордону, а також техніку, яка рухалася по дорогах у сільській місцевості, явно пов'язаних зі згаданими точками перетину кордону.

В якості додаткового підтвердження своїх висновків Bellingcat наводить фотографії з соцмереж з російськими військовими, які супроводжуються прив'язкою до місцевості, з чого нібито випливає, що регулярні російські війська дислокувалися на території України.

На основі свого аналізу автори розслідування роблять висновок, що російські військові не тільки брали участь у бойових діях на українській території, але що їхня участь рішуче змінила хід конфлікту.

ВВС пише, що не має можливості незалежно підтвердити або спростувати висновки дослідницької групи. Водночас журналісти міжнародних ЗМІ, включно з кореспондентами ВВС, побувавши минулого літа неподалік від кордону, відзначали постійне переміщення російських військових машин в напрямку кордону України і назад.

Російська сторона категорично заперечує участь своїх військових у збройному конфлікті на сході України. Аргументи, наведені українською владою, міжнародними експертами та журналістами - у тому числі й російськими - Москва називає бездоказовими і неспроможними.

За твердженням російських офіційних осіб, військові з Росії, що опиняються на території України, потрапили туди або помилково, або поїхали в якості добровольців, взявши відпустку на службі.

Експертно-журналістська група Bellingcat в минулому публікувала інші розслідування про Україну, що ґрунтувалися на аналізі соцмереж і мап Google. 

Як писав MediaSapiens, дослідники з проекту Bellingcat у липні створили профіль у соціальній мережі Twitter, в якому у режимі реального часу вирішили публікувати інформацію про збитий літак.

У коментарі для «Нового времени» один із дослідників Еліот Хіггінс сказав: «Ми опублікуємо інформацію, починаючи з моменту, коли люди обговорюють, що бачать Бук, який рухається через місто. Всі ці повідомлення постились, коли був збитий Боїнг, але люди, які робили ці пости, ще не розуміли контексту того, що відбувається».    

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
BBC
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду