У «ДНР» Росія - всюди... України ж нема ніде - The Atlantic

У «ДНР» Росія - всюди... України ж нема ніде - The Atlantic

14:33,
22 Липня 2015
6649

У «ДНР» Росія - всюди... України ж нема ніде - The Atlantic

14:33,
22 Липня 2015
6649
У «ДНР» Росія - всюди... України ж нема ніде - The Atlantic
У «ДНР» Росія - всюди... України ж нема ніде - The Atlantic
Автори:
Журналіст Емі Ферріс-Ротман (Amie Ferris-Rotman) у своїй статті для американського журналу The Atlantic пише про настрої, що панують на окупованих територіях Східної України.

«Глибоко у самопроголошеній Донецькій Народній Республіці (ДНР) на східній околиці України напіврозвалені статуї Леніна охороняли вікову вугільну шахту - свідчення про колишнього господаря, який розпочав вторгнення знов», - так починається стаття Емі під назвою «Як змусити щезнути країну» («How to Disappear a Country»).

«Ці люди нарешті працюють чесно», - сказав автору статті Андрій Поповченко, головний інженер шахти «Ударник» у Сніжному, розташованому неподалік російського кордону. «Під Україною тут усе було корумпованим чи нелегальним. Податки крали», - цитує Поповченка журналіст The Atlantic. 

«За більш ніж рік у війні між силами, лояльними до українського уряду в Києві та проросійськими повстанцями на Сході, потужний персонал «Ударнику», який складався з 460 робітників, скоротився майже наполовину… Багато шахтарів тікали від насильства; дванадцятеро відправилося на війну на боці повстанців», - пише Емі Ферріс-Ротман зі слів шахтаря.

«Ми тримаємо місця для них так само, як тримали би для жінок, що пішли у декретну відпустку», - сказав Андрій Поповченко «з кривою посмішкою» авторці. Вона пише, що скромні обсяги щомісячного виробництва «Ударнику», які еквівалентні 3700 т, будуть продані «всередині» так званої «ДНР». 

«Навіщо продавати в Україну, якщо ми маємо допомогти нашому власному народові?» - риторично спитав Емі шахтар. 

«На превеликий жаль чиновників у Києві, Україна як і раніше отримує більшу частину свого вугіллля, необхідного для виробництва близько 40% електроенергії в країні - від контрольованих повстанцями східних територій», - йдеться в статті. 

«Сліди України у Донецькій народній республіці були успішно знищені. Більшість українських підприємств вздовж березових бульварів відійшли в небуття - магазини зачинені, екрани банкоматів та терміналів вкрилися товстим шаром пилу, незайманого впродовж декількох місяців. У місті на жовтих поштових скриньках українське слово «пошта» змінили на російське «почта» маркером у грубій манері. Українські номерні знаки були поступово замінені на «днрівські». Так само, пише журналістка, рубль швидко витіснив гривню. «Я надаю перевагу рублю», - розповіла 47-річна продавчиня шнурків та аксесуарів для волосся Емі. «Сподіваюся, скоро ми цілковито перейдемо на рубль, і вже не будемо частиною України», - додала вона. 

Олександр Ходаковський керівник «Патріотичних сил Донбасу» та голова «служби безпеки» так званої «ДНР» сказав журналістці, що рубль нині викоритовується у 80 відсотках операцій у регіоні. «У нас немає іллюзій з приводу Росії. Ми знаємо, що там є багато проблем, але Росія - також наша країна», - розповів він Емі у своєму «неосяжному офісі, прикрашеному картинами російських православних святих». 

Журналіст The Atlantic доходить висновку, що у так званій «ДНР» Росія всюди: від поштових скриньок до номерних знаків, «України ж нема ніде». 

Раніше американський журналіст Джексон Діль у статті для The Washington Post, що має назву «Ми дамо Україні померти?» зауважив, що західні уряди не зробили нічого, аби завадити росіянам підготуватися до нової атаки.

Також MediaSapiens публікував промову редактора «The Economist» Едварда Лукаса, в якій зазначалося: «Росія перемагає не тому, що вона сильна, а тому, що має сильне бажання і енергію. Захід програє не тому, що слабкий, а тому що має слабку волю».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
The Atlantic
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду