Росія вдається до нових заходів щодо боротьби з курінням

00:00,
4 Вересня 2012
594

Росія вдається до нових заходів щодо боротьби з курінням

00:00,
4 Вересня 2012
594
Росія вдається до нових заходів щодо боротьби з курінням
МОЗ країни внесло на розгляд уряду законопроект, який зробить заходи, направлені на заборону куріння, ще жорсткішими. Паралельно також були затверджені зображення та написи, що тепер розміщуватимуться на усіх сигаретних пачках.

Новий законопроект

Ще 31-го серпня прес-служба МОЗ повідомила, що міністерство внесло на розгляд уряду РФ законопроект «Про охорону здоров'я населення від навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну».

За його нормами куріння в громадських місцях повністю заборонять. Так, відтепер росіяни не зможуть курити біля установ громадського користування, в під’їздах домів та на робочих місцях. Однак за ними залишається право курити на балконах.

Законопроект передбачає заборону стимулювання продажу тютюнових виробів і спонсорства, а також вважатиме демонстрацію тютюнових виробів і процесу куріння в нових аудіовізуальних творах, призначених для дітей, незаконною.

Також пропонується заборонити демонстрацію тютюнових виробів і процесу куріння в нових аудіовізуальних творах для дорослих, якщо це не є невід'ємною частиною художнього сенсу.

Передбачено і заборону на відкриту викладку та демонстрацію тютюнових виробів у торговельних мережах.

«У Росії 288 тис. осіб працездатного віку щороку не доживають 5 років свого життя, відповідно не здійснюючи певного внеску в економіку країни, саме через наслідки куріння. Якщо це переводити в чисті цифри, то виходить, що майже 1,5 трлн рублів ми втрачаємо щорічно через те, що населення у величезній кількості споживає тютюн і від цього тютюну менше живе і менше працює. Тому нам потрібно кардинально змінювати політику щодо тютюнокуріння», – коментує ситуацію Сергій Вельмяйкін, замголови МОЗ Росії.

Незважаючи на актуальність законопроекту, до Держдуми він потрапить не раніше весни.

«На розгляд в осінню сесію ми не розраховуємо, тому що маємо намір провести всі необхідні процедури: слухання у Суспільній палаті, круглі столи, обговорення з регіонами тощо», – каже Сергій Вельмяйкін.

Сигаретні пачки

Крім того, МОЗ Росії затвердив список ілюстрацій про шкоду куріння, які відтепер будуть друкуватися на сигаретних упаковках.

Так, на них будуть розміщуватися фотографії різних хвороб, спричинених курінням, а також уражених органів. Ці ілюстрації будуть обведені в чорну рамку.

Окрім вже звичної фрази «Куріння вбиває», цінителі тютюну зможуть побачити на пачках сигарет фотографії з написами: «Ампутація», «Залежність», «Імпотенція», «Мертвонароджуваність», «Недоношеність», «Онкозахворювання», «Небезпека», «Парадонтоз», «Самознищення», «Старіння», «Страждання», «Емфізема».

Джерело: МОЗ Росії, «Интерфакс»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
МОЗ Росії
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду