ГПУ визнала необґрунтованими звинувачення журналіста на адресу новопризначеного антикорупційного прокурора

ГПУ визнала необґрунтованими звинувачення журналіста на адресу новопризначеного антикорупційного прокурора

18:20,
16 Грудня 2015
2595

ГПУ визнала необґрунтованими звинувачення журналіста на адресу новопризначеного антикорупційного прокурора

18:20,
16 Грудня 2015
2595
ГПУ визнала необґрунтованими звинувачення журналіста на адресу новопризначеного антикорупційного прокурора
ГПУ визнала необґрунтованими звинувачення журналіста на адресу новопризначеного антикорупційного прокурора
Автори:
Генеральна прокуратура України у відповідь на запит MedaiSapiens повідомила, що досудове розслідування у справі про напад і побиття київського журналіста Віктора Міняйла інспекторами ДАІ «Кобра» 31 серпня 2013 року, яке вів колишній старший прокурор прокуратури Києво-Святошинського району Київської області, а нині очільник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, здійснювалось «відповідно до вимог КПК України з дотриманням повноти та неупередженості під час перевірки заявлених доводів заявника».

«Прокуратурою Києво-Святошинського району Київської області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перевищення влади працівниками спеціального загону ДПС особливого призначення при МВС України, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України. Встановлено, що досудове розслідування здійснювалось відповідно до вимог КПК України з дотриманням повноти та неупередженості під час перевірки заявлених доводів заявника», - йдеться у відповіді за підписом Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Нагадаємо, журналіст Віктор Міняйло, який співпрацював з «Радіо Свобода» та телеканалом ТВі, звинуватив новопризначеного очільника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького у тому, що той безпідставно закрив справу про напад і побиття медійника інспекторами ДАІ «Кобра».

Напад на журналіста Віктора Міняйла стався 31 серпня у селі Круглик Києво-Святошинського району (Київська область). За словами тодішнього редактора програми «Автомандри» каналу ТВі, біля світлофора його зупинили співробітники ДАІ, перевірили документи, а коли довідалися, що він везе гроші на дорогу операцію, затримали його та відібрали 2 тис грн. В результаті конфлікту пан Міняйло отримав тілесні ушкодження. Пізніше він заявив, що на нього напали співробітники спецпідрозділу «Кобра» на прізвище Бакай і Поліщук. Журналіст був переконаний, що вони не понесуть покарання.

За версією співробітників «Кобри», журналіст перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння. Віктор Міняйло цю інформацію спростовує. За заявою журналіста прокуратура почала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу («перевищення влади або службових повноважень»), що передбачає покарання аж до позбавлення волі на строк до п'яти років.

У відповіді Генпрокуратури йдеться, що у постраждалого журналіста не було виявлено тілесних ушкоджень.  «Так, відповідно до показів свідків, які на той час працювали в Центральній районній лікарні Голосіївського району, встановлено, що В. Міняйло скаржився стосовно нанесених йому тілесних ушкоджень працівниками правоохоронного органу, але під час особистого медичного огляду у В. Міняйла видимих ознак тілесних ушкоджень не виявлено. 3 вересня 2013 при судово-медичному огляді у В. Міняйла тілесних ушкоджень також не виявлено», - заявляє ГПУ.

Крім того Генеральна прокуратура заявляє, що постраждалий відмовився від участі у слідчих діях. «З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин події та для з’ясування причин розбіжностей у показах потерпілого  В. Міняйла слідчим та прокурором, який здійснював нагляд у формі процесуального керівництва Н. Холодницьким, вживались заходи до виклику потерпілого для проведення одночасного допиту з іншими учасниками події для з’ясування причин розбіжностей у їх показах. Також, працівниками прокуратури Києво-Святошинського району на адресу прoживання  В. Міняйла  тричі відправлялись телеграми та двічі його родичам наручно передавались повідомлення про виклик до прокуратури для проведення слідчих дій, на які останній не реагував, на слідчі дії не з’являвся.  Крім того, на неодноразові телефонні дзвінки В. Міняйло в телефонному режимі повідомляв, що спілкуватися з працівниками прокуратури не бажає, а також просив більше його не турбувати», - стверджує ГПУ.

На думку прокуратури, це дало підстави закрити справу. «Така поведінка потерпілого на час проведення досудового розслідування свідчила про його незацікавленість у встановленні істини у справі. За результатами досудового розслідування 8 жовтня 2013 слідчим прокуратури Києво-Святошинського району прийнято рішення про закриття кримінального провадження. Того ж дня копію відповідної постанови направлено рекомендованим листом потерпілому», - підсумовує ГПУ.

Генпрокуратура заявляє також, що Віктор Міняйло постанову слідчого про закриття кримінального провадження не оскаржував.

«Законність рішення про закриття кримінального провадження перевірено прокуратурою Київської області та Генеральною прокуратурою України, рішення залишено без змін. Враховуючи зазначене, доводи заявника щодо неналежного досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні є необґрунтованими та такими, що не знайшли свого підтвердження», - заявляє Генеральна прокуратура.

У коментарі MedaiSapiens журналіст Віктор Міняйло повідомив, що не відмовлявся спілкуватися з працівниками прокуратури, як стверджується у відповіді Генпрокуратури. За його словами, після інциденту він надав під час багатогодинного допиту всю необхідну слідству інформацію, яку було записано на відео.  Після цього, як стверджує журналіст, його відвезли на джипі прокурора Назара Холодницького на судмедекспертизу до Боярки (Київська область). «Почали мене дивитися – ніяких слідів ушкодження немає.  Огляд здійснювався так: «По чому тебе били, по голові? Знімай труси».  Оце така була експертиза. Я дивися на Холодницького – йому було соромно, але він цей цирк не зупинив. Хоча повинен був. Правда, після експертизи він мене вночі на своєму джипі підвіз до Києва», - розповів постраждалий.

За словами Віктора Міняйла, наступного дня Назар Холодницький запросив його приїхати у селище Круглик на місце події.  Він погодився. Журналіст стверджує, що точно вказав місце, де відбувся інцидент і навіть показав свій недопалок, що залишився. Ніякої зацікавленості, за словами журналіста,  слідство до цього не виявило. Замість того йому повідомили, що всі свідки свідчать проти нього.

«Після цього я зателефонував до видання «Дорожній контроль», якому давав інтерв’ю. Мене насварили, що я ходив на допит без адвоката, і дали телефон Віктора Смалія.  Захисник сказав, що на всі заходи слідства я повинен ходити тільки з ним. Після цього я чемно попросив Холодницького поспілкуватись з моїм адвокатом і повідомив, що братиму участь у слідчих діях тільки у присутності захисника», - сказав журналіст.

MedaiSapiens також попросив прокоментувати відповідь Генеральної прокуратури адвоката Віктора Смалія, якого, як відомо,  під час Євромайдану арештував суд за звинуваченням у замаху на життя судді під час захисту активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі.

«А вони хіба не повідомили про особисту вказівку Януковича Пшонці щодо розправи з Міняйлом? Я підніму цю справу в архіві разом з відеодоказами. Тому що Віктор Міняйло давав свідчення під запис на відео. Можливо, вони знищили ці відеодокази.  Бо вони зараз намагаються знищити всі докази у розправі з Міняйлом і перекручують факти. Після цього зможу дати більш змістовний коментар щодо правомірності закриття цієї справи», - сказав Віктор Смалій.

Нагадаємо, у сюжеті каналу «Інтер» у 2013 році, який був присвячений побиттю журналіста Віктора Міняйла, старший прокурор прокуратури Києво-Святошинського району Назар Холодницький заявив, що  «слідство потім дасть правову оцінку правомірності дій працівників міліції».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віктор Міняйло. Фото: "Радіо Свобода"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду