У Запоріжжі журналіст виграв суд щодо свого допису у Facebook

У Запоріжжі журналіст виграв суд щодо свого допису у Facebook

17:53,
13 Листопада 2015
1656

У Запоріжжі журналіст виграв суд щодо свого допису у Facebook

17:53,
13 Листопада 2015
1656
У Запоріжжі журналіст виграв суд щодо свого допису у Facebook
У Запоріжжі журналіст виграв суд щодо свого допису у Facebook
Автори:
Координатор руху «Соціальне Запоріжжя» Валерій Кузнецов, у минулому перший секретар запорізького комітету Соціалістичної партії України, подав до суду на кількох запорізьких журналістів та активістів.

Про це повідомив журналіст «Громадське ТБ. Запоріжжя» Максим Щербина у Facebook та підтвердив цю інформацію Media Sapiens.

Максим Щербина розповів, що на початку вересня абсолютно випадково дізнався, що Валерій Кузнецов, з яким він не знайомий, подав на нього в суд за пост у Facebook. Позивач вимагав від нього відшкодування моральних збитків у розмірі 25 тис. гривень. 10 листопада, після кількох засідань, у задоволенні цього позову пану Кузнецову суд відмовив.

Приводом до позову стала публікація журналіста в соціальній мережі про перший із серії мітингів у Запоріжжі на підтримку особливого екологічного статусу для регіону, які відбулися влітку цього року. Їх ініціював рух «Соціальне Запоріжжя», який також розробив відповідний законопроект. 10 червня цей проект підтримала сесія міськради Запоріжжя, 27 червня – обласна рада, 28 липня мітинг відбувся й під Верховною Радою.

За словами пана Щербини, ці події активно висвітлювали російські канали, які, говорячи про спец статус, опускали слово «екологічний» і вкрали відео «Громадського ТБ. Запоріжжя», додавши до нього свій текст. Зрештою, Президент України заявив, що ніяких спецстатусів для Запоріжжя не буде.

Валерій Кузнецов у позові заявив, що його репутації завдав шкоди використаний журналістом у пості на Facebook зворот «мутні персонажі часів Януковича». «Відповідач у своїй публікації відверто й безцеремонно у брутальній і непристойній формі образив Позивача», - йшлося в позовній заяві.

«Підставою того, що саме на його адресу було адресовано оборот “мутні персонажі часів Януковича”, та й узагалі весь пост, пенсіонер і заслужена людина Валерій Кузнецов вважає той факт, що саме він подавав заявку на проведення пікету за спецстатус», - зауважив журналіст.

У ході судового розгляду Максим Щербина дізнався, що аналогічні позови також отримали низка запорізьких ЗМІ і журналістів.

«А от далі найцікавіше – після озвучення претензій, які зганьбили честь позивача, і оголошення суми компенсації (в моєму випадку 25 тисяч, в інших – не знаю), пропонувалося підписати мирову угоду, що передбачає вибачення і видалення компрометуючої інформації. Запорізька газета “МИГ” на цю мирову погодилися, і вже наступного дня стала фігурантом низки статей, в яких говорилося, що “газета зізнається у наклепі”», - розповів пан Щербина й додав, що він від такої угоди відмовився та подякував суду за справедливість.

На його думку, позов від пана Кузнецова мав на меті «публічну демонстрацію завзятої та ефективної діяльності, і хоч якогось виправдання свого існування перед спонсорами». Також журналіст вважає, що це робиться з метою тиску на журналістів, які наступного разу добре подумають перед тим, як засуджувати те, що хтось вимагає спецстатусу для прифронтової області в умовах війни. Підписуючи мирову, позивач начебто також бере у журналіста обіцянку про подальше утримування від подібних висловлювань , тож таким чином, на думку Максина Щербини, зачищується інформаційне поле.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Facebook Максима Щербини
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду