ICANN звільнила все праворуч від крапки

00:00,
29 Червня 2011
1474

ICANN звільнила все праворуч від крапки

00:00,
29 Червня 2011
1474
ICANN звільнила все праворуч від крапки
Радикальні зміни правил гри тепер дозволяють будь-кому створювати практично будь-які загальні домени верхнього рівня ‑ ними можуть стати назви брендів, міст і регіонів, компаній або товарів чи послуг.

Організація Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) під час чергової зустрічі своїх членів 19 червня в Сінгапурі ухвалила рішення відкрити «праву сторону від крапки», тобто дозволила створювати практично будь-які домени верхнього рівня (gTLDs), за умови використання латиниці.

 

Так склалося історично, що використовуються лише 22 загальних домени верхнього рівня (general TLDs), серед яких популярні .com, .org, .net та ще низка менш відомих, але також дуже поширених на веб-просторі.

 

Останнім часом набули популярності домени верхнього рівня, що належать певним державам, але як альтернатива доменам загального використання. Наприклад, мало хто пов’язує такі домени як .me або .ly з країнами, яким вони належать.

 

Радикальні зміни правил гри тепер дозволяють будь-кому створювати практично будь-які загальні домени верхнього рівня ‑ ними можуть стати назви брендів, міст і регіонів, компаній або товарів чи послуг.

За таке рішення проголосували 12 членів правління ICANN. Один був проти і двоє утрималися.

 

 

Що і коли на нас чекає?

 

Що ж на практиці означатиме ця доменна революція? Як це вплине на розвиток інтернету та бізнесу?

 

Серед положень, які містить в собі документ, що складається з більш ніж 350 сторінок, та відомий під назвою New gTLD Applicant Guidebook, ми вибрали лише найважливіші положення.

 

Можна стверджувати, що введення нових правил не викличе появу одразу великої кількості нових доменів. Як повідомляється, ICANN готується до того, що на рік буде створюватися від 300 до 1000 нових gTLD.

 

Справа в тому, що можливості розглядати нові заявки обмежена, а отже ICANN здатна обробити лише певну їх кількість на рік. В ICANN мають ще розробити правила реєстрації та оцінки придатності імен, бо серед них будуть і «сумнівні».

 

В ICANN планують обробляти замовлення «пакетами», або раундами. Перший раунд ‑ 500 заявок, а наступні по 400. Визначений термін для подання першого раунду – з 12 січня 2012 року до 12 квітня 2012-го. Про наступні раунди буде повідомлятися пізніше.

 

 

Гроші та час

 

Реєстрація своєї власної доменної зони буде коштувати недешево. Тільки подання заявки, без будь-яких гарантій, обійдеться у $185 тис. Вважається, що така ціна стане захистом від «кіберсквоттерів», тобто тих, хто навмисне захоплює привабливі домени для перепродажу.

 

Спочатку треба заплатити $5 тисяч у якості депозиту, коли визначається час для подання самої заявки, а $180 тисяч - пізніше, разом із повною заявкою.

 

Згадана сума потрібна виключно для початку процесу розгляду замовлення. Під час розгляду цілком можливі додаткові доплати. Більше того, окремо необхідні платежі для створення та підтримки інфраструктури, пов’язаної із новим доменом.

 

Щодо того, скільки часу забиратиме розгляд замовлення нового домену, то, за оцінками ICANN, цей процес скоріше за все буде тривати не менше дев’яти і не більше 20 місяців – усе буде визначатися обставинами кожного конкретного випадку.

 

Перші нові домени, які пройдуть процедуру розгляду та ухвалення в ICANN, з’являться не раніше 2013 року.

 

 

Розв’язання конфліктів

 

У випадку, коли двоє заявників захочуть зареєструвати один і той самий домен, можливі кілька сценаріїв розвитку подій. Якщо один із заявників уже пройшов процес реєстрації, а інший тільки подає заявку, то домен отримає той, хто був першим.

 

Якщо ці заявники не пройшли необхідної процедури, організація ICANN має більш складну систему для розв’язання конфлікту.

 

Заявки клієнтів оцінюватимуться за балами в чотирьох визначених ICANN категоріях. Хто набере більше балів, той і отримає домен. У випадку, коли і кількість балів однакова, то відбудеться аукціон, і домен отримає той, хто більше заплатить.

 

Певні переваги перед бізнесом матимуть заявки від організацій та спільнот користувачів.

 

Але в першу чергу в ICANN сподіваються, що сторони-конкуренти зможуть самі домовитися між собою. Важко уявити собі інший спосіб вирішення конфліктів навколо таких можливих доменів як, наприклад, .pizza або .beer.

 

 

Торгові марки

 

Щодо використання торгових марок у якості нових gTLD, в ICANN пропонують досить специфічне рішення. Формально від заявника не вимагається володіти торговою маркою, щоби подати заявку на домен. Але розгляд такої заявки включатиме вивчення всіх наявних торгових марок з усіх країн світу. Розглядатимуться також слова, подібні до заявленого, з тим, щоб уникнути конфліктів у майбутньому.

 

Домен під певну торгову марку не можна «зарезервувати». Потрібно проходити всю стандартну процедуру розгляду. Під час розгляду певної заявки власники всіх торгових марок, які зацікавлені нею, будуть поінформовані і зможуть висловити свої заперечення. За розгляд заперечення також потрібно буде заплатити великі гроші – тисячі доларів, і це не враховуючи можливі судові витрати.

 

Бізнес цікавить, чи зможуть власники обмежити користування новим доменом їхніми конкурентами. Власник нового TLD стає реєстратором (registrar), а отже, зможе визначати правила реєстрації для всіх, хто хоче зареєструвати домен у цій зоні. Чи буде така реєстрація вільна, чи хтось захоче обмежити користування своїм доменом – залежить від бажання власника.

 

Як зміниться наша практика користування вебом після таких змін? Очікується, що, крім доменів із популярними брендами, які будуть використовуватися великим бізнесом, з’являться і домени верхнього рівня, розраховані на обслуговування масових споживачів: .blog, .porn або .sport.

 

Домени на кшталт .bank будуть доступні лише обмеженій кількості споживачів і коштуватимуть дуже дорого. Але й існуючі домени колись були значно дорожчі. З часом система доменних імен і їхньої реєстрації стала популярним бізнесом, і ціни почали падати. Отже і нові домени пройдуть скоріше за все подібний шлях, перш ніж стануть масовим і недорогим явищем.

 

До речі, ICANN обговорювала плани реформування системи доменних імен останні кілька років. Не всі погоджуються з тим, що запропонувала організація зараз, хоча результати голосування у Сінгапурі учасники зустріли овацією стоячи.

 

Відомо, що проти радикальних змін виступали деякі великі корпорації та окремі держави, як наприклад США. В першу чергу, заперечення у критиків викликає значна вартість подання замовлення на новий домен.

 

Великий бізнес уже витратив значні кошти на захист своїх інтересів у існуючій доменній системі, реєструючи домени з метою не допустити їхнього використання іншими. І ось зараз він стоїть перед перспективою нових, ще більших, витрат, які, втім, не гарантують результату. Свого часу компанія Toys ‘R’ Us заплатила більше $5 млн за домен toys.com. Важко навіть уявити собі, скільки прийдеться віддати за новий домен .toys?

 

Але рішення прийняте, і ми вже скоро побачимо, що дасть усім нам свобода «праворуч від крапки».

 

Сергій Рачинський

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
securitylab.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду