Каліфорнійський вирок

00:00,
31 Серпня 2012
1682

Каліфорнійський вирок

00:00,
31 Серпня 2012
1682
Каліфорнійський вирок
Samsung змушений буде відшкодувати Apple трохи більше мільярда доларів за порушення права на інтелектуальну власність. Наслідком можуть стати серйозні зміни у сфері патентного права США.

Колосальна перемога, здобута минулої п’ятниці Apple над Samsung у сфері права на інтелектуальну власність, була водночас драматичною й непереборною. Південнокорейська корпорація зазнала жорсткого вироку – сплати відшкодувань на суму $1,05 млрд після того, як журі присяжних федерального суду в Каліфорнії виявило, що вона порушила патенти Apple на смартфони. Інакше кажучи, суд присяжних визнав: Samsung поцупила iPhone.

Нині Apple звертається з проханням до Люсі Ко (Lucy Koh), яка головувала на судовому процесі, заборонити Samsung – найбільшому у світі виробникові мобільних телефонів продавати у США вісім своїх популярних мобільних пристроїв. Оце розмах!

Минулого понеділка фондова ціна акцій компанії Apple, що й до цього швидко зростала, підвищилася майже на 2 відсотка – до рекордного рівня. Тим часом вартість активів Samsung опустилася до найнижчого за чотири роки рівня (на фондовій біржі було втрачено $12 млрд). Для порівняння – це майже стільки, скільки заплатила Google, щоби придбати Motorola Mobility – меншого конкурента Samsung.

Незважаючи на перемогу Apple, до завершення цієї суперечки ще далеко. Samsung заявив, що оскаржуватиме вирок. Два велетні готуються до бою за право на інтелектуальну власність у судах по всьому світу.

Коли йдеться про мільярд доларів, будь-яке рішення журі присяжних неодмінно потрапить до гучно обговорюваних. Однак у цій справі йдеться про значно більше, ніж гроші. Судове рішення стосується 2 відсотків глобального доходу Samsung. Це крапля в морі для світових корпоративних гігантів, таких як Samsung та Apple.

Якщо не річ не в грошах, то в чому? Мова про домінування на ринку у глобальній гонці за смартфони, яка має вибуховий характер. Перемога Apple – поки що найгучніший результат ескалації війни за інтелектуальну власність у Кремнієвій долині.

Хто ж найбільші переможці? Юристи. Чи можете ви уявити собі суму судових зборів із понад $1 млрд, визначену рішенням журі присяжних?

Вирок – ще й велика духовна перемога для Стіва Джобса, котрий гнівався на Google за те, що вона вкрала його ідеї. Він був упевнений, що ця корпорація поцупила більшу частину операційної системи Android і форму iPhone. Розрив призвів до того, що три роки тому в серпні голову Google Еріка Шмідта (Eric Schmidt) ввічливо звільнили з правління директорів корпорації. Google вклала значні кошти у програми Android, щоби створити плацдарм у мобільному просторі, який є ареною наступної великої битви у війнах за рекламу в інтернеті.

Цю справу слід розглядати лише як один (щоправда, величезний) усесвітній фронт, що його Apple відкрив проти Google через уповноважених. Протягом певного часу розроблена Google оперативна система Android була предметом спекуляцій з погляду слабкості її IP. Тому корпорація придбала за $12,5 млрд Motorola Mobility.

Google мудро відкрила свою платформу виробникам і розробникам мобільних телефонів. Сьогодні Android активізує щодня по всьому світу близько одного мільйона телефонів. У минулому кварталі Samsung продала вдвічі більше пристроїв, ніж Apple. Чимало з них із використанням Android.

Існує одна проблема: дев’ять присяжних засідателів у місцевому суді у Кремнієвій долині дійшли висновку, що Samsung порушила право Apple на інтелектуальну власність. Висловлюючись просто, вони визнали, що Samsung вкрав смартфони із дизайнів Apple. Це серйозна проблема. «Через декілька років травневий вирок суду присяжних у Сан-Хосе може (повторюю: МОЖЕ) запам’ятатися як переломний момент, коли Android штовхнули на низхідну спіраль», – протвітив Флоріан Мюллер (Florian Mueller), експерт із патентів Вільного й відкритого програмного забезпечення (FOSS). Він консультує двох конкурентів Google – Microsoft та Oracle.

Крім наслідків для технологічних велетнів – таких як Apple і Google, ця судова справа багато що каже про стан теперішнього режиму патентного права у США. Чимало спостерігачів вважають, що він зламаний і справляє гнітюче враження. Крім справи про мільярд доларів, усі технологічні гіганти зайняті судовими позовами та зустрічними судовими позовами в десятках країн світу. Нині технологічний світ – у полоні гонки озброєнь. Улюблений вид зброї – патенти.

Загалом, виходячи з вироку в Сан-Хосе, виникло дві позиції. Одні вважають: вирішальна перемога Apple означає, що тепер, після рішення суду присяжних припинити крадіжку дизайнів, його конкурентам – Samsung, HTC, Google та Motorola – доведеться подвоїти зусилля, спрямовані на інновації. Інакше кажучи, судове рішення піде на користь споживачам, стимулюючи урізноманітнення конструкцій і виробів на ринку смартфонів.

Інші вважають, що Apple топчеться великою лапою довкола чинної у США системи IP, що одержима патентуванням сотень, якщо не тисяч хитромудростей – таких як квадратний дизайн із закругленими краями чи миттєвий дотик пальця до сенсорного екрану. З цього погляду теперішня американська система IP, в якій, схоже, завжди перемагають високооплачувані юристи й технічні фірми з великими кишенями, душать інновації. Адже це дозволяє одній потужній компанії, Apple, по суті володіти монополією на основні мобільні функції смартфона. Як квадрата із закругленими краями.

Правда в тому, що сфера інтелектуальної власності у США вкрай потребує реформи. Винахідники мають бути захищені. Інакше який у них стимул до створення нового? З іншого боку, в технічному середовищі існує загальна згода, що нинішній метод судового вирішення патентних суперечок сильно порушений. «Патентна система переживає кризу. Це загрожує майбутнім розробкам програмного забезпечення у Сполучених Штатах», – вважає Electronic Frontier Foundation, цифрова правнича група із західного узбережжя, що йшла в авангарді пропаганди патентних реформ. EFF не пропонує взагалі відмовилися від патентів, однак закликає до розумнішого, раціональнішого підходу. Та за наявності потужних сил, зацікавлених у збереженні статус-кво, – від багатих на патенти компаній (таких як Apple) до юридичної спільноти – малоймовірно, що реформа відбудеться найближчим часом. І, звісно, це не станеться в рік виборів у США.

Автор: Сем Ґастін (Sam Gustin)

Джерело: Time

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.4htc.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду