Індійського художника арештовано за розповсюдження у інтернеті гротескних антикорупційних карикатур

00:00,
11 Вересня 2012
1818

Індійського художника арештовано за розповсюдження у інтернеті гротескних антикорупційних карикатур

00:00,
11 Вересня 2012
1818
Індійського художника арештовано за розповсюдження у інтернеті гротескних антикорупційних карикатур
Суд міста Мумбаї постановив тримати під вартою протягом двох тижнів політичного карикатуриста і громадського діяча Асіма Тріведі, звинувативши його у порушенні інтернет-безпеки, повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

25-річному Асіму Тріведі (Aseem Trivedi) пред’явлено звинувачення у порушенні закону про інтернет-безпеку, підбурюванні до заколотів, а також розповсюдженні «небажаних» карикатур. При цьому початкову дату судового процесу не було призначено.

У карикатурах, зауважує CPJ, висміюється урядова корупція, однак чиновники трактували це як глузування над державними символами.

На знак протесту проти звинувачення у спробі організації заколоту Тріведі відмовився подати заву про звільнення під заставу, повідомив CPJ друг карикатуриста, один із засновників кампанії за свободу інтернету Save Your Voice Алок Діксіт (Alok Dixit).

Крім цього, за даними The Times of India, Тріведі, не визнаючи себе винним, відмовився від послуг адвоката.

«Якщо через те, що я кажу правду, я став зрадником – то я ним є. Якщо мене звинувачують у заколоті за те, що я служу нації – я чинитиму так і надалі», – цитує його заяву видання.

За даними BBC, у разі визнання Тріведі винним, йому загрожує 3-річне тюремне ув’язнення. Як зауважує медіакорпорація, арешт індійського борця з корупцією став резонансною подією, на яку світова спільнота відреагувала хвилею бурхливої критики.

«Карикатурист не зробив нічого нелегального, а його арешт насправді був назаконною акцією», – заявив голова Ради з питань преси Індії (Press Council of India), колишній член Верховного суду Маркандей Катджу (Markandey Katju).

Тріведі створив декілька карикатур, у яких висміюються сучасні індійські реалії, і розмістив їх на своєму сайті. Найвідоміша з них зображає символ Індії – «Левову капітель» царя Ашоки зі зграєю вовків замість левів і гаслом Торжествує тільки корупція замість Торжествує тільки правда.

На іншій карикатурі художника індійський парламент зображено у вигляді унітазу. Ще одна демонструє групове згвалтування матері Індії політиком, бюрократом і дияволом як символом корупції.

Арешт Тріведі відбувся після проведення національних дебатів з інтернет-безпеки, коли влада намагалася проборкати заворушення на етнічному та конфесійному грунті, вводячи цензуру онлайн-контенту.

Активісти за свободу інтернету в Індії стурбовані тим, що регулювання онлайн-діяльності на державному рівні може де-факто використовуватися для придушення інакомислення в країні, зауважує Комітет захисту журналістів.

«Криміналізація спроб Асіма Тріведі привернути увагу до серйозної проблеми корупції в Індії – це спотворене зловживання владою, яке суперечить демократичним принципам Індії», – заявив координатор азійських програм CPJ  Боб Дітц (Bob Dietz).

З Комітетом захисту журналістів солідарні інші міжнародні медіаорганізації. Так, у заяві «Репортери без кордонів» (RSF) йдеться: «Арешт і судове переслідування карикатуриста – це грубе порушення індійською владою свободи слова та інформації».

«У кожній життєспроможній демократичній країні усі типи медіа повинні мати право критикувати і жорстко висміювати державних чиновників та корупційну діяльність, – заявив заступник директора Міжнародного інституту преси (IPI)  Ентоні Міллс (Anthony Mills). – Те, що Тріведі продовжують утримувати під арештом, ми вважаємо порушенням свободи преси та ударом по демократичним принципам Індії».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Національний туалет» / ipc498a
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду