Урядові дані можуть стати відкритими завдяки соціально корисним веб-проектам

00:00,
28 Лютого 2013
1444

Урядові дані можуть стати відкритими завдяки соціально корисним веб-проектам

00:00,
28 Лютого 2013
1444
Урядові дані можуть стати відкритими завдяки соціально корисним веб-проектам
Як зробити державну інформацію відкритою, використовуючи хмарні технології, обговорили на круглому столі, ініційованому компанією Microsoft Україна.

Державні органи генерують велику кількість статистичної інформації з різних сфер – юридичної, фінансової, транспортної, демографічної тощо. До цих даних згідно із законодавством громадяни повинні мати вільний доступ, однак частіше за все інформацію важко знайти, вона не впорядкована та взагалі часто не організована у читабельний вигляд.

У розвинених країнах розробники ІТ-технологій останнім часом все частіше запускають електронні сервіси, куди збирають урядові дані, організовують їх у зручному вигляді та створюють корисні сервіси для громадян. В Україні такі проекти вже є, однак це ініціативи громадських активістів, а от налагодженої співпраці між органами державної влади та підприємцями наразі немає.

Як зазначив  Костянтин Хрущельов, незалежний консультант із взаємодії технологій, подібні сервіси дійсно є  перспективною  сферою  для бізнесу:  «Сукупний економічний ефект від відкритих урядових даних у ЄС оцінюється більше, ніж в 60 млрд на рік, що перевищує, наприклад, обсяг всієї текстильної промисловості Євросоюзу. По всьому світу  120  країн уже запустили власні проекти на основі понад 400 тис. існуючих наборів даних».  

У більшості з цих проектів використовується Windows Azure  це хмарна платформа, що розміщується в центрах обробки даних Microsoft по всьому світу. Вона включає в себе операційне середовище і набір служб для роботи програм, платформа дозволяє запускати масштабні проекти з мінімальними інвестиціями і в найкоротші терміни.

Так, серед цікавих проектів, зроблених на базі цієї платформи, можна назвати Transport for London («Транспорт для Лондона» це каталог відкритих даних про розклад руху транспорту , який надає жителям та гостям міста можливість швидко та зручно прокладати маршрут з однієї точки Лондона в іншу.  Веб-сайт «Транспорту для Лондона» відвідує  понад 20 мільйонів відвідувачів кожного дня.

Мерія Москви на основі відкритих муніципальних даних створила сервіс для пошуку і оплати паркування в Москві «Московський Паркувальний Простір». Програма, що працює на різних мобільних платформах, дозволяє знаходити парковки різних типів, будувати маршрути до них, сплачувати за паркування та поповнювати особистий рахунок.

Як правило, такі проекти починаються з ініціативи громадськості, розповів Денис Гурський, експерт з цивільних інновацій, організатор SocialBoost: «Соціальні медіа зіграли роль у різних протестних рухах таких як «Захопи Волл-стріт», у часи арабських революцій. Зараз люди зрозуміли, що завдяки звичним для них інтернет-інструментам можна робити щось корисне – наприклад,  створити додаток, який допоможе ліквідувати яму на дорозі».  В Україні вже існує такий локальний проект УкрЯмаСеред інших успішних проектів, який полегшує комунікацію з місцевою владою для вирішення проблем міст, – Твоє місто.

Компанія Microsoft Україна разом із проектом SocialBoost оголошує відкритий конкурс серед розробників та ентузіастів на  тему розробки соціально-корисних веб-проектів, що функціонують на основі відкритих даних уряду. Проект складається з двох етапів: дистанційний відбір ідей та дводенний хакатон. В рамках першого етапу буде відібрано 5 ідей, що будуть запрошені для розробки на хакатоні. Одна з ідей визначається за результатами відкритого інтернет голосування на сайті socailboost.com.ua, інші п’ять — за результатами голосування жюрі конкурсу (детальніше про умови на сайті).

Як заявила на круглому столі Олеся Архипська, директор Національного центру електронного урядування, відкриті державні дані є пріоритетним напрямом в розвитку країни, зокрема й через участь України в міжнародній ініціативі «Партнерство «Відкритий уряд», що була започаткована 20 вересня 2011 року в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«Найбільша проблема у тому,  що IT-розробники та підприємці розуміють, що можуть зробити, але не знають, які є дані. А держава в цілому не розуміє, що можна зробити, але уявляє, які дані є,  вважає Михайло Шмельов, радник міністра освіти і науки, молоді та спорту України з питань комп'ютеризації. – Органи виконавчої влади потрібно стимулювати, має бути пропозиція, поштовх  з боку громадськості чи підприємців».

Як вважають учасники круглого столу, основна перевага таких сервісів – економічний ефект, який отримує суспільство, а також ефект «вивільненого часу» населення: адже веб-проекти можуть значно зменшити час, який громадяни витрачають на спілкування з держустановами (що, як правило, відбувається у робочий час).  

Такі веб-проекти допомагають також громадянам робити свідомий політичний вибір, вважає Владислав Радиш, директор Microsoft Україна з технологічного розвитку: «Це інформування про те, що взагалі відбувається у державі. На останніх виборах використовувалась велика кількість  інформаційних маніпулятивних методик, це відбувалось на фоні відсутності у громадян базової інформації про державу, яку можна було б ефективно оцінювати. А нові веб-ініціативи дають можливість робити не протестний, а розумний вибір». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Sluggerconsults.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду