Користувачі Facebook та Twitter можуть страждати від «синдрому відміни»

00:00,
13 Квітня 2013
1217

Користувачі Facebook та Twitter можуть страждати від «синдрому відміни»

00:00,
13 Квітня 2013
1217
Користувачі Facebook та Twitter можуть страждати від «синдрому відміни»
Дослідники Вінчестерського університету з’ясовували, наскільки серйозною є залежність від соціальних мереж – про результати експерименту  повідомляє  The Telegraph.

Для дослідження було обрано двадцять волонтерів - користувачів соціальних мереж, які самі зізнались у своїй залежності (по десять від Facebook та Twitter).   Чотири тижні вони не мали змоги заходити у свої акаунти. У цілому експеримент засвідчив, що більшість учасників потерпали від симптомів  «синдрому відміни». Вони швидко почали скаржитися організаторам, що почуються самотніми та «відрізаними від світу». 

«Я почуваюсь самотньо. Мої пальці автоматично починають шукати Facebook-додаток кожного разу, як я дістаю свій телефон», - заявив один із учасників. 

Тим не менш, експеримент показав, що не всі учасники почувались гірше без соцмереж. Деякі, навпаки, зазначили, що після припинення спілкування у соцмережах, вони встигали робити більше хатньої роботи та проводили більше часу з дітьми.   

Однак постійне використання соціальних мереж не завжди небезпечне, вважає керівник дослідження, медіапсихолог Девід Джилс: «Деякі люди скажуть, що пристрасть до соцмереж з’їдає чимало часу, але онлайн дії цих так званих «залежних» насправді глибоко соціальні».  Він підкреслив, що пересічний інтернет-користувач, це вже не домашній затвірник, а людина, яка є соціально активною.

Ще один із результатів експерименту – виявилось, що Twitter-користувачі краще дають раду своїй залежності, ніж любителі Facebook. Науковці пояснюють це більш соціальною природою Facebook.

Дослідження також встановило 12 типів користувачів соцмереж (наприклад, «спостерігачі», які читають інших, але самі пишуть рідко; «проповідники», які приходять у соцмережі для того, щоб детально висловити свою думку; «інформатори» - прагнуть першими повідомити якусь нову інформацію, всі типи тут).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
theskinflint.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду