На Sony World Photography Awards перемогла автор галереї психологічних портретів Андреа Гьєстванг

00:00,
26 Квітня 2013
1597

На Sony World Photography Awards перемогла автор галереї психологічних портретів Андреа Гьєстванг

00:00,
26 Квітня 2013
1597
На Sony World Photography Awards перемогла автор галереї психологічних портретів Андреа Гьєстванг
Норвезький фотограф Андреа Гьєстванг перемогла 62 тис. конкурентів із 170 країн світу й отримала головну нагороду – L’Iris d’Or на всесвітньому фотоконкурсі Sony World Photography Awards у Лондоні, пише Guardian.

Андреа Гьєстванг (Andrea Gjestvang) удостоєна престижної нагороди і премії у $ 24 тис. за серію психологічних портретів молодих людей, котрі у 2011 році пережили криваву бійню, влаштовану Андерсом Брейвіком. Тоді загинуло 69 осіб, а сотні зазнали фізичних і психологічних травм.

Галерея портретів Гьєстванг One Day in History («Один день в історії») отримала найвищу оцінку членів журі «за гідність і красу». Вони охарактеризували знімки як «спокійний, вдумливий і в кінцевому підсумку сильний голос на захист дітей і постраждалих у норвезькій бійні».

«У Норвегії 22 липня 2011 року врізалося в колективну й особисту пам’ять назавжди», – написала у публікації на своєму сайті переможниця Sony World Photography Awards.

«Портрети передають не тільки тягар страждання, що викликає співчуття, але й відтворюють незламну надію. Вони нагадують нам наскільки сильно може вражати прекрасний портрет у століття оцифрованого виробництва», – характеризує фотографії Андреа Гьєстванг Guardian.

Андреа упродовж року зустрічалася зі своїми героями у домашній обстановці. А до цього чекала шість місяців, відзначає, висвітлюючи історію створення галереї портретів, німецький тижневик Spiegel.

«Мені було дуже важко фотографувати молодь, – пояснює автор фотосету One Day in History. – Хотілося, щоб вони зробили перший крок до нормального життя, тяжко збагнути, як вони спромоглися фотографуватися».

Гьєстванг хвилює кожен її знімок. Однак особливо її зворушує портрет 15-річної Ільви Гелен Швенке (Ylva Helen Schwenke), в якої величезна рана на потилиці. Тож Андреа відтворила її вродливе, одухотворене обличчя.

У 2012 році серію портретів One Day in History опублікувало видання Newsweek. Того ж року у Норвегії вийшла друком однойменна книга En dag i historien. New Book: One Day in History. Прикметно, що у минулому році на всесвітньому фотоконкурсі UNICEF ту ж серію знімків Андреа Гьєстванг було відзначено 3-ю премією.

Андреа Гьєстванг – відомий норвезький фотограф. В останніх роки вона висвітлює суворе життя мешканців віддалених районів Півночі, привертаючи увагу до збереження своєї ідентичності, унікальності та культури в умовах глобалізації.

Її неодноразово відзначали національними нагородами за кращі фото року. Так, Андреа отримувала гранти Норвезького фонду свободи слова (The Norwegian Freedom of Speech Foundation).

Сама Гьєстванг, зокрема, на сторінках часопису Norwegian Journal of Photography підтримує незалежних норвезьких фотографів-документалістів.

Знімки Андреа Гьєстванг публікувалися у National Geographic, Newsweek, Le Monde, Stern, Die Zeit, La Republica, Neue Züricher Zeitung та в інших солідних виданнях.

Її роботи демонструвалися у Центрі сучасного мистецтва (Ullens Center for Contemporary Art) в Пекіні, Menotrentuno_03 в Сардинії, галереї Galeria Open Mind у Мілані, на фестивалях Photo Festival у Нью-Йорку та Lumix Festival у Ганновері.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Andrea Gjestvang, One day in History.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду