Українські ОТТ: як обрати собі телебачення в інтернеті

Українські ОТТ: як обрати собі телебачення в інтернеті

11:39,
19 Січня 2022
36645

Українські ОТТ: як обрати собі телебачення в інтернеті

11:39,
19 Січня 2022
36645
Українські ОТТ: як обрати собі телебачення в інтернеті
Українські ОТТ: як обрати собі телебачення в інтернеті
Чим відрізняються одне від одного, що пропонують, які сильні та слабкі сторони мають ОТТ-сервіси Oll.tv, Megogo, Sweet.tv та «Київстар ТБ».

Якщо ви з тих людей, які втомилися дивитися іноземні серіали на піратських сайтах або скачувати фільми через торенти, і в якийсь момент зрозуміли, що хочете купувати легальний контент й мати чисту совість, знайте: в Україні це можна зробити. Для цього потрібно обрати якусь з OTT-платформ та оформити передплату. Кожен сервіс бореться за своїх користувачів, як може: хтось дублює українською давно відомі кіно та серіали, а хтось створює власний оригінальний продукт. «Детектор медіа» багато пише про ОТТ-сервіси в контексті ринку й виробництва. У цьому ж матеріалі подивимося на чотири провідні українські сервіси онлайн-телебачення — Oll.tv, Megogo, Sweet.tv та «Київстар ТБ» — очима глядачки.

 

Oll.tv


Oll.tv називає себе провідним українським легальним сервісом інтернет-телебачення. OTT-платформа входить в «Медіа Групу Україна», однак, як уже писав «Детектор медіа», у липні 2018 року власником ТОВ «Діджитал скрінз», що володіє ліцензією Oll.tv, замість ТОВ «Медіа Група Україна» стало ПрАТ «Фарлеп-Інвест» (телекомунікаційна компанія Vega Ріната Ахметова). На початку 2019 року холдинг Ріната Ахметова System Capital Management повідомив, що передав цифрову платформу Oll.tv (сервіси IPTV та ОТТ-телебачення) від «Медіа Групи Україна» в управління Vega задля побудови конвергентного оператора зв’язку. Восени 2019 року директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов повідомив, що «Медіа Група Україна» повертає в своє управління Oll.tv.

Що доступно. Oll.tv пропонує користувачам п’ять пакетів за різну ціну: oll inclusive за 109 гривень на місяць; oll inclusive xtra sport за 189; amediateka за 119; «любов» за 39 та «старт» за 99. Перші сім днів сервісом можна спробувати покористуватися за одну гривню.

У найдорожчому тарифі користувачам пропонують доступ до спортивних каналів та прямих трансляцій «Футбол 1/2/3», Setanta Sports та Setanta Sport+, Eurosport 1/2, Viasat Sport, Shakhtar TV, XSPORT. Крім цього, користувачі цього ж пакету зможуть дивитися головні канали України, кіносеріальні, пізнавальні, дитячі канали; отримають доступ до серіалів від російського сервісу Amediateka та інших фільмів, що доступні на платформі. Підписники тарифу «Старт» отримають доступ до 130 телеканалів, зокрема до ефірних — «України», «1+1», ICTV, СТБ, «Інтера», Нового каналу, інших фільмових, дитячих та музичних каналів, а також доступ до кінозалів та відеотеки Oll.tv.

У пакеті Amediateka користувачі мають доступ до серіалів і фільмів від студій HBO, FOX, Showtime, Starz, BBC, ABC Studios, Sony Pictures, ексклюзивні права на показ яких в Україні має російська компанія Amediateka. Із квітня й до листопада минулого року цей контент був ексклюзивно доступний лише на Oll.tv, однак зараз його можна знайти на сервісах Megogo та «Київстар-ТБ». Крім цього, Oll.tv співпрацює ще з одним російським сервісом — Ivi.і

Оригінальний контент. У грудні минулого року з’явився перший ориджинал Oll.tv — серіал «Зломовчання». За словами керівника напрямку виробництва Oll.tv Дмитра Кіцая, сервіс розробляє 40 нових проєктів різних жанрів, а до 2025-2026 року хоче робити 12 прем’єр на рік.

Якість сервісу та зручність у користуванні. Oll.tv пропонує своїм користувачам Full HD якість контенту, функції управління прямим ефіром, автоматичний запис на сім днів, функцію батьківського контролю. За передплатою доступ до Oll.tv можна отримати на трьох пристроях одночасно. Платформа доступна на Smart TV, у додатках для смартфонів і планшетів, у десктоп-версії та на сайті.

Оформити передплату на Oll.tv легко. Однак труднощі можуть виникнути із відтворенням контенту на Smart TV. Якщо через сайт та додаток на телефоні весь доступний контент — як ефір телевізійних каналів, так і фільми та серіали, — запускаються без проблем, із відтворенням серіалів чи кіно саме на телевізорі інколи виникають труднощі. Також, на мій погляд, сайт сервісу зручніший за додаток для Smart TV. Наприклад, на сайті всі рубрики — серіали, фільми, футбол та інші, — розміщені вгорі сторінки й користуватися ними зручно в один клік. Натомість у додатку для телевізора знайти потрібний телеканал чи серіал не так просто. Відкриваючи сервіс на телевізорі, користувач бачить таблиці розміром у пів екрана; зручніше було би зберегти ту ж верстку, що й на сайті сервісу.

Пошук конкретного фільму та серіалу теж не найпростіший: якщо ви вводите назву кіно частково, сервіс не пропонує вам варіантів контенту за ключовими словами. Тобто, щоби знайти кіно про Гаррі Поттера, не досить ввести слово «Гаррі», потрібно вводити назву фільму повністю: «Гаррі Поттер і Келих вогню», до прикладу.



Megogo

Про платформу. Цей український сервіс існує з 2011 року та працює не лише в Україні, а й у Росії, Казахстані й ще кільканадцятьох країнах Європи та Азії. Щомісяця Megogo користуються понад 50 мільйонів користувачів. Найбільше з них — із України та Росії (близько 40%).

Сервіс Megogo доступний на Smart TV, медіаплеєрах, Apple TV і Android TV, смартфонах, планшетах, комп’ютерах, має додаток для Apple CarPlay та Android Auto.

Бенефіціаром ТОВ «Мегого», засновником та керівником компанії є Володимир Боровик.

Що доступно. Сервіс пропонує три варіанти передплати: «Легку» за 99 гривень на місяць, «Максимальну» за 299 та «Оптимальну» за 199. Останній із тарифів можна спробувати підключити за одну гривню на два тижні, а далі — користуватися нею за повну ціну. «Максимальний» тариф сервіс також пропонує тестово підключити на тиждень за 29 гривень.

Користувачі найдешевшого тарифу отримують доступ до 290 каналів, обмеженої колекції фільмів та серіалів, каналів Setanta, Sports+ HD, Viasat Sport HD, понад 16 000 аудіокнижок та тисячі подкастів у мобільному додатку.

Користувачі найдорожчого тарифу, крім усього цього, мають доступ до преміальних каналів VIASAT; дитячих Nickelodeon, Nick Jr., Tiji; пізнавальних Discovery, Animal Planet HD, History HD; фільмових FOX, Viasat; музичних MTV. Також за передплатою відкривається доступ до колекції кіно Disney, Paramount+; серіалів від російських Start, More.tv та Amediateka; каналів «Megogo Футбол HD», «Megogo Гонг», трансляцій матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи. 

Оригінальний контент. Два роки тому телеканал «2+2» та Megogo випустили спільний шістнадцятисерійний серіал «Ангели», який показали на Megogo, «2+2», «1+1 video» та «Київстар ТБ». У квітні 2020 року медіасервіс долучився до освітнього проєкту «Всеукраїнська школа онлайн». Того ж року на Megogo в межах співпраці з Міністерством цифрової трансформації  вийшли освітні серіали з цифрової грамотності та уроки «Всеукраїнської школи онлайн» жестовою мовою.

Наприкінці 2021 року Megogo запустив власну студію озвучування Megogo Voice, яка озвучуватиме фільми, серіали та мультфільми. До 2022 року на студії планують адаптувати близько 400 стрічок. Також у 2021 році Megogo почав створювати аудіосеріали та аудіогіди. Зараз на сервісі представлено понад 14 тисяч аудіокниг та близько 30 тисяч подкастів. 

Особливістю Megogo є ексклюзивні права на трансляцію футбольних матчів Ліги чемпіонів УЄФА, Ліги Європи УЄФА та Ліги конференцій УЄФА сезонів 2021–2024 років. Ділитися цими правами з лінійними каналами сервіс не поспішає.

Якість сервісу та зручність у користуванні. У якості Full HD, HDR, 3D, 4К сервіс Megogo пропонує дивитися колекцію фільмів, серіалів і мультфільмів. Зараз сервіс доступний на базі iOS, Android, на телевізорах із функцією Smart TV, у мультимедійних плеєрах і приставках на кшталт Apple TV, Sony PS5, є і окремий додаток для пристроїв на Android TV.

Більшість каналів на Megogo доступні також у записі. Проте програми каналів, що входять до «Медіа Групи Україна», переглянути пізніше неможливо. Пошук контенту на сервісі зручний: як на сайті, так і в додатку для Smart TV. У додатку зручно обирати контент із конкретного розділу — серіали (розділені на папки за жанрами, темами та студіями виробництва), фільми (які також зручно поділені на папки), ігри тощо.

 

Sweet.tv

Про платформу. Компанія Sweet.tv існує із грудня 2017 року. Вже у 2018 році компанія створила власні додатки на Smart TV, Android та iOS. Засновник компанії Олександр Вітько — керуючий акціонер групи компаній «Геліос» (ТМ «Шаланда», «Камчадал»), «Небесна криниця» та «Трініті». Бенефіціарною власницею компанії є Любов Подорожна.

Що доступно. Сервіс пропонує три тарифні плани: S за 99 гривень на місяць, M за 149 та L за 197. У найдешевшому тарифі користувачі отримають доступ до 168 телеканалів, трьох тисяч фільмів із бібліотеки та 500 мультсеріалів. Однак у цьому тарифі немає доступу до бібліотеки серіалів, дитячих, спортивних та преміальних телеканалів. У найдорожчому тарифі користувачі Sweet.tv мають доступ і до фільмових, преміальних, дитячих та спортивних телеканалів; бібліотеки серіалів, зокрема, від ABC Studios та Picture Box; бібліотеки фільмів із продуктами від Disney, Picture Box, Paramount, Sony Pictures та інших. За будь-якою передплатою користуватися сервісом можна із п’яти пристроїв за одну ціну.

Оригінальний контент. У грудні 2020 року на Sweet.tv вийшов оригінальний комедійний ситком мінісеріал «Стартапери», а у вересні 2021-го — телепрограма «Національно-визвольний сольник».

Sweet.tv співпрацює з різними українськими студіями для озвучування українською фільмів та серіалів. У межах проєкту «Hollywood українською» компанія станом на серпень 2021 року озвучила 11 серіалів — два сезони «Декстера», серіали «Покидьки», «Вгору і вниз по сходах», «Елементарно», «Безмозкі» та інші.

У серпні 2020 року в межах цього ж проєкту Sweet.tv замовляв дубляж та озвучення фільмів, створених до 2006 року. Компанія уклала прямі та непрямі договори на дублювання та озвучення художніх фільмів зі студіями Walt Disney Pictures/ 20th Century Studios, Paramount Pictures, Universal Pictures, Sony Pictures, Warner Bros. Entertainment. Зокрема, в межах проєкту дублювали перші чотири фільми про Гаррі Поттера, три фільми із франшизи «Володаря перснів», три перші фільми франшизи «Матриця» та інші.

Якість сервісу та зручність у користуванні. Сервіс пропонує користувачам контент у високій якості, функцію управління прямим ефіром телебачення. Як сайтом, так і додатком сервісу зручно користуватися. Його інтерфейс схожий на сайт Oll.tv. Весь контент зручно розділений на рубрики. Наприклад, усі фільми та серіали можна знайти в тематичних папках: детективні серіали; українські; ті, що тримають у напрузі; комедійні серіали; найкращі східні серіали тощо.

Додаток для Smart TV виглядає майже так само, як сайт сервісу. У цьому додатку, на відміну від Oll.tv, зручно шукати конкретний серіал чи фільм, адже сервіс пропонує варіанти назв із «пів слова». Система рекомендацій — це одна з ключових фішок Sweet.tv, як розповідав «Детектору медіа» керівник сервісу Олександр Резунов. Також у додатку, обираючи цікавий вам фільм, серіал чи мультик, ви бачите чимало інформації про нього: ким, коли й де був знятий, інформацію про акторів, які виконували ролі, композитора тощо.



 

«Київстар ТБ»

Про платформу. «Київстар ТБ» — це спільний проєкт «1+1 media» та мобільного оператора «Київстар». Додаток «Київстар ТБ» доступний в App Store та Play Market. Крім цього, сервісом можна користуватися за допомогою вебверсії й телевізійної приставки.

Що доступно. Користувачі сервісу можуть підключити три основні пакети: «Сімейний» за 150 гривень на місяць, однак перші три місяці користування він коштуватиме сто гривень; «Базовий» — від ста гривень на місяць та «Преміум HD» — за 200 гривень, проте перші три місяці ціна буде меншою — 150 гривень. У найдорожчому тарифі користувачам відкриється доступ до 17 національних телеканалів, 43 каналів із фільмами та серіалами, 21 канал для дітей, 30 пізнавальних, а також музичні, регіональні канали. У цьому тарифі користувачі матимуть також доступ до бібліотеки фільмів і серіалів від Start, Paramount+, Foxnow, «1+1 Video» та інших студій. Також додатково до основних тарифів користувачі сервісу можуть підключити за 50 гривень пакети «Дорослий», який відкриє доступ до еротичних телеканалів; Cine+ із доступом до чотирьох кіноканалів; Ivi, що дасть доступ до бібліотеки російської медіакомпанії Ivi.ru.

Оригінальний контент. «1+1 media» та Film.ua працюють над серіалом «Скажені сусіди» за мотивами кінофраншизи «Скажене весілля». 24-серійний серіал має вийти в лютому-березні 2022 року на «Київстар ТБ», пізніше — на «1+1». Цей проєкт став одним із переможців другого пітчингу патріотичних фільмів від Мінкульту і отримав 900 тисяч гривень фінансування.

Якість сервісу та зручність у користуванні. Платформа дозволяє підключити в межах однієї передплати п’ять пристроїв, але одночасний перегляд можливий лише із трьох. Сервіс пропонує користувачам контент у Full HD якості та можливість переглядати ефір телеканалів у записі. Однак також не всіх. На «Київстар ТБ», як і на Megogo, в записі також недоступні програми телеканалів, що входять до складу «Медіа Групи Україна».

Підписатися на «Київстар ТБ» дещо складніше, ніж на інші сервіси: для цього потрібно мати або домашній інтернет від «Київстар», або бути користувачем їхньої мобільної мережі. Оплата за пакет знімається з вашого мобільного рахунку щомісяця, а для того, щоб активувати пакет, треба мати не менше ста гривень на рахунку.

Сервісом «Київстар ТБ» зручніше користуватися через сайт, ніж через додаток для Smart TV, адже так буде простіше перемикати телеканали, вмикати їхній ефір у записі та навіть обирати конкретні фільми та серіали. У додатку для Smart TV користувачі можуть побачити схожі, як на Oll.tv, таблиці з меню, в яких складно знайти потрібний розділ.

Проте на «Київстар ТБ» зручно вмикати будь-яку програму, що йде на телеканалі, з початку. Для цього не потрібно довго перемотувати, а можна зробити це в один клік.



ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
21:00 / 16.06.2023
Левова частина пізнавальних, спортивних каналів, а також фільмів чужою мовою. Впевнений, що купляли ці передачі на параші, з перекладом не заморочувались, бо "і так сойдьот". Є певні зрушення на краще, але цього недостатньо. Буду відключатись, КиївстарТБ.
Андрій
20:59 / 16.06.2023
Левова частина пізнавальних, спортивних каналів, а також фільмів чужою мовою. Впевнений, що купляли ці передачі на параші, з перекладом не заморочувались, бо "і так сойдьот". Є певні зрушення на краще, але цього недостатньо. Буду відключатись, КиївстарТБ.
Богдан
08:42 / 21.01.2022
Висновок : всі , без виключення , так звані ,,українські,, ОТТ , так чи інакше пов'язані з рюзьге пєдєрація . Тож краще користуватися піратськими програмами від рюзьге , ніж платити їм гроші .
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду