Guardian залишив журналіст, який публікував файли Сноудена

00:00,
16 Жовтня 2013
1400

Guardian залишив журналіст, який публікував файли Сноудена

00:00,
16 Жовтня 2013
1400
Guardian залишив журналіст, який публікував файли Сноудена
Гленн Грінвальд (Glenn Greenwald), відомий серією викривальних статей про шпигунську роботу Агентства національної безпеки США, вирішив залишити видання задля «можливості, що дається лише раз в кар’єрі журналіста».

Про своє рішення піти Грінвальд офіційно оголосив пізно вночі 15 жовтня через блог. Співпрацю із Guardian він назвав «неймовірно плідною». «Висловлюю високу повагу редакторам та журналістам, з якими я працював, і неймовірно пишаюся тим, що ми досягли», - зауважив Грінвальд на прощання.

Журналіст поки не повідомляє, яку саме заманливу пропозицію отримав, мотивуючи це тим, що інформація про його звільнення з газети з’явилася раніше, ніж він готовий надати будь-які деталі. Проте додав, що справа «відкриється дуже скоро».

New York Times дає витримки його телефонного інтерв’ю, в якому Грінвальд розповідає більше про майбутній проект.  Журналіст повідомляє: «одна з найкращих сторін цього є участь у створенні медіа організації від самих основ. Я можу визначити її місію, функції, цілі і найголовніше – обирати людей, з якими працювати».

Він додав, що сайт буде незалежний від конкретної політичної ідеології, проте його певною ідеологією стане «відповідальна журналістика». Грінвальд озвучив, що не збирається обіймати посади – чи то видавця, чи головного редактора, «але я допомагатиму створювати журналістику».

Він продовжуватиме жити у Ріо-де-Жанейро, а офіси нового проекту, команда якого частково набрана, працюватимуть у Нью-Йорку, Вашингтоні та Сан-Франциско, повідомив Грінвальд у коментарі BuzzFeed. Крім того додав, що видання розвиватиме різні теми – від політики до спорту та розваг.

Тим часом у ЗМІ поширюється інформація, що інвестором нового медіа проекту є засновник eBay П’єр Омід’яр (Pierre Omidyar). 

Гленн Грінвальд став відомим після того, як у червні опублікував документи, надані йому Едвардом Сноуденом, що викривали інформацію про збір АНБ США великої кількості персональних даних через інтернет. Дане викриття змусила Сноудена тікати у Гонконг, а потім Москву.  

Влітку цього року партнер Грінвальда був затриманий у Лондоні британськими службами і утримувався протягом дев’яти годин, у нього вилучили особисті речі, а редактори Guardian були змушені знищити диски, на яких містилася інформація від Сноудена.

Раніше цього місяця New Yorker процитував наступні слова Грінвальда: «Мене це все дуже зачепило. Я створив значний тиск на них і натякав, що публікуватимусь деінде».

У коментарі Guardian з приводу звільнення Грінвальда йдеться, що редакція засмучена його рішенням, і що співпраця з ним протягом останнього року «показала, яку вирішальну роль відповідальна журналістика розслідувань може відігравати у тому, щоби заставляти людей при владі рахуватися».

Грінвальд почав працювати у Guardian у 2012 році. Раніше він займався конституційним правом, видавав книги.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Гленн Грінвальд. salon.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду