Рейтинг Facebook-сторінок українських телеканалів

00:00,
18 Жовтня 2013
2597

Рейтинг Facebook-сторінок українських телеканалів

00:00,
18 Жовтня 2013
2597
Рейтинг Facebook-сторінок українських телеканалів
Нещодавно опублікований аналіз Facebook-активності українських телеканалів надихнув на спробу зібрати Facebook-сторінки українських медіа в рейтинг. Оцінювати ефективність їхньої взаємодії з користувачами можна за багатьма параметрами. І всі вони будуть настільки ж правильними, наскільки неповними.

Ключовими показниками, без сумніву, є кількість фанів сторінки та кількість лайків/коментарів/поширень публікацій цієї сторінки. Та навіть доволі цікаві пости із закликом до взаємодії можуть залишатися поза увагою читачів, а отже без лайків/коментарів/поширень.

Після того, як Facebook впровадив алгоритм EdgeRank, сторінки можуть мати десятки тисяч фанів, а їхні публікації бачитимуть лише кілька сотень користувачів. Таким чином соціальна мережа пробує впоратися з бурхливим ростом активності. За допомогою нового алгоритму Facebook намагається довести до користувача той контент від друзів та сторінок, який мав би бути йому найцікавішим, аби він не загубився в потоці інформації. А отже публікацію зі сторінки алгоритм запропонує увазі тих читачів, які нібито найбільш зацікавлені в цій інформації.

Поки що ця технологія не здатна досконало визначати наші бажання та інтереси, а тому всі ми час від часу нарікаємо, що з нашої стрічки зникають друзі або сторінки, які насправді були би нам цікаві. Лунають також закиди, що Facebook штучно занижує потенційне охоплення публікацій, аби змусити використовувати платну промоцію.

Як би там не було, а на кількість лайків та коментарів впливає не тільки зміст публікації, а й низка технічних чинників. Зокрема, кількість переглядів кожної публікації (інформація доступна лише власникам сторінок), час публікацій (кожна сторінка має власний пік активності), типи публікацій (фото, лінки, статуси збирають різну кількість переглядів), кількість користувачів, які відписалися від сторінки чи конкретної публікації (негативний відгук зменшує охоплення аудиторії), використання платної промоції (менеджери сторінок можуть штучно збільшувати охоплення аудиторії як сторінки, так і окремої публікації), публікації до цільової аудиторії (деякі сторінки можуть вибрати аудиторію для конкретної публікації за віком, статтю, освітою).

А тому нудний пост про макроекономічні показники, оплачений і скерований, скажімо, до користувачів із вищою освітою віком 45+ може бути не менш популярним, ніж традиційна фотографія котика з бантиком. Для користувача ймовірність побачити в себе в стрічці конкретний пост залежить теж від того, скільки його друзів бачили той самий пост або чи подобалися йому пости від цієї сторінки раніше. Facebook у своєму алгоритмі використовує десятки параметрів. І складно визначити, що стає вирішальним для інтерактивності сторінки. Можливо, навіть для кожної сторінки є свій вирішальний параметр залежно від обраної стратегії взаємодії з користувачем або її відсутності.

Тому для зрозумілого і постійно оновлюваного рейтингу видається найлогічнішим обрати ті цифри, які чітко вираховує сам Facebook та які є в постійному вільному доступі, – кількість фанів сторінки і т.зв. «обговорюють» (people talking about this).

Для показника обговорюваності алгоритм Facebook збирає інформацію про те, скільки унікальних користувачів (не лише фанів сторінки) протягом 7 днів:

- вподобали сторінку;

- опублікували щось на сторінці;

- вподобали публікацію на сторінці;

- прокоментували публікацію на сторінці;

- поширили публікацію зі сторінки;

- взаємодіяли з поширеною публікацією друзі користувача, який її поширив;

- відповіли на запрошення долучитися до події, створеної сторінкою;

- згадали сторінку в своєму статусі;

- відмітили сторінку на фото;

- зачекінилися в місці, пов’язаному зі сторінкою;

- поширили Check-In Deal;

- вподобали Check-In Deal;

- написали рекомендацію.

Параметри взято звідси.

Як тільки унікальний користувач робить щось із переліченого, показник обговорюваності збільшується на 1. Враховано також активність тих користувачів, які не є фанами сторінки.

Ці ж показники найчастіше використовують для рейтингів англомовні ресурси (Fanpagelist, SocialMediaBakers). Хоча вони й не дають відповідей на всі запитання про ефективність взаємодії сторінки з користувачами, а тим більше про якість такої взаємодії. Однак побудований на сухих цифрах рейтинг дає можливість шукати відповідей на інші запитання:

Наприклад, вибравши сортування за People talking about this, зможемо побачити, що активність на сторінці ТСН (8,4 тис.) є вчетверо більшою за активність на сторінці каналу «1+1» загалом (1,7 тис.). При цьому, сторінка каналу має на майже 20 тисяч фанів більше, ніж сторінка служби новин.

Канл Кемпбелл із агенції цифрового маркетингу Fuzz One Media стверджує, що активність на сторінці вище середньої, якщо показник «Обговорюють» більше 1% від кількості фанів без залучення реклами. Понад 3% без реклами означає хорошу взаємодію користувачів зі сторінкою. (До прикладу, сторінка «Телекритика. Журналістика. Свобода слова» зараз має показник 3,3%, а сторінка MediaSapiens – 2,1%.)

Таким чином, зі сторінкою ТСН взаємодіють приголомшливих 14% фанів. Тоді як зі сторінкою «1+1» взаємодіє близько 2,5%, що теж є непоганим показником. Швидше за все, причина різниці у витратах на промоцію сторінок.

Показник PPI у третій колонці рейтингу буде цікавішим для адміністраторів самих сторінок, тому при загальному аналізі його до уваги не беремо.

На цей момент в рейтингу є 180 сторінок, які пов’язані з українським телебаченням. Серед них є сторінки проектів, які вже не виходять в ефірі, однак мають певну, нехай і низьку, активність у Facebook. Зі списку було видалено півтора десятка сторінок із нульовою активністю.

Тут точно немає всіх сторінок телевізійних проектів, які сьогодні активні у Facebook, а тому будемо вдячні за посилання на такі проекти, аби доповнити рейтинг.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: wideinfo.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду