Фотографування погано впливає на нашу пам'ять – дослідження

00:00,
17 Грудня 2013
1173

Фотографування погано впливає на нашу пам'ять – дослідження

00:00,
17 Грудня 2013
1173
Фотографування погано впливає на нашу пам'ять – дослідження
Звичка все фіксувати на камеру, що набуло особливого поширення з розвитком технологій, не лише позбавляє нас можливості насолоджуватися моментом, а й погано вливає на пам'ять.

Такий висновок зробили в американському Fairfield University (штат Коннектикут), пише Independent. Дослідження показало, що фіксування на камеру негативно впливає на здатність запам’ятати певний момент чи об’єкт.

Керівник дослідження Лінда Хенкель (Linda Henkel) пояснює цей феномен наступним чином: «Коли люди покладаються на технології, щоб ті зафіксували момент замість них – на камеру, щоби записати подію, таким чином не маючи необхідності переживати все, що відбувається вповні, – це може мати негативний вплив на запам’ятовування».

Щоби перевірити свою гіпотезу, Хенкель провела дослідження у художньому музеї університету. Вона попросила студентів занотувати певні об’єкти за допомогою фотографії або ж простого споглядання. Наступного дня під час перевірки виявилося, що студентам, які фотографували, важче було розрізнити досліджувані предмети, ніж тим, які їх роздивлялися.

«Люди надто часто дістають камери майже бездумно, щоби схопити момент, так що фактично пропускають його», - резюмує Хенкель.

Проте у дослідженні є суттєвий момент: піддослідні краще запам’ятовували предмет, якщо користувалися зумом. Тобто фокусування на об’єкті фотографії вимагає більше уваги, аніж бездумне клацання кнопкою спуску.

Тепер дослідниця зосереджена на питанні, чи об’єкт фотографування вливає на людську здатність запам’ятовувати. Хенкель припускає, що студенти могли просто не цікавитися предметами мистецтва і тому погано їх запам’ятовували, але якщо об’єктом фотографії були би людські обличчя, то результати могли би бути іншими.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
museumvolunteer.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду