Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента

Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента

15:10,
6 Вересня 2017
3790

Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента

15:10,
6 Вересня 2017
3790
Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента
Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента
Автори:
Бразилієць Едуардо Мартінс (Eduardo Martins) видавав чужі фотографії за свої, роблячи при цьому їх дзеркальне відображення, аби пошук картинок Google не виявив підробки.

Фотографії він викладав у мережу Instagram, де в нього було більше 120 тисяч підписників. Мартінс також позиціонував себе як «документального фотографа з Бразилії, активного серфера, працівника ООН», повідомляє The Guardian. Чоловік писав, що у підлітковому віці він переміг лейкоз. Знімки із зон військових конфліктів, які буцімто належали Едуардо Мартінсу, публікували The Wall Street Journal, BBC Brazil, Le Monde і The Telegraph. При цьому видання не підозрювали, що фотографії є підробками, пише PetaPixel.

Фотографом почали цікавитись медіа: Recount Magazine опубліквали інтерв’ю з ним, бразильський Vice розмістив його фотоессе, публікація вийшла й на BBC Brazil. Підозри щодо Едуардо Мартінса виникли у журналістки BBC Brazil Наташі Рібейро (Natasha Ribeiro). Вона почала розпитувати про фотографа інших журналістів, які працювали у військових зонах, і не змогла знайти жодної людини, яка б його знала особисто.

Скріншот з Instagram-акаунта Едуардо МартінсаНині його профіль видалений.

Фотографії, на яких зображений буцімто сам Едуардо Мартінс за заняттями серфінгом, насправді є знімками реального британського серфера на ім’я Макс Хепворт-Повей (Max Hepworth-Povey). Фотограф видавав їх за знімки себе. Крім того, він обрізав чужі світлини в фотошопі, робив їх дзеркальні відображення, аби пошук по зображеннях в Google не виявив підробки.

 

 

Частина знімків насправді належить фотографу Деніелу Брітту. Праворуч - його фотографії, ліворуч - дзеркальні копії, опубліковані Едуардо Мартінсом.

Бразильський фотограф Фернандо Коста Нетто (Fernando Costa Netto) спробував поспілкуватися з Мартінсом в мережі, запитавши, чи це правда, що усі його роботи є фейками. Коста Нетто працює з галереєєю DOC Galeria в Сан-Паулу, яка планувала включити знімки Мартінса до виставки про бразильських військових фотографів. На той момент в медіа вже почали поширюватися новини про грандіозний обман, «який тривав роками».

У відповідь Едуардо Мартінс написав йому, що він в Австралії й вирішив рік подорожувати країною в трейлері. «Я повністю перериваю всі зв'язки, включаючи інтернет і, крім того, Instagram. Я хочу побути в мирі, побачимось, коли я повернусь», - написав він.  Після цього він видаливі свій акаунт в Instagram.

Фернандо Коста Нетто вважає, що це буде важливим уроком для всіх. «Треба бути більш суворим у перевірці джерел. Я не сумніваюся, що є ще багато інших Едуардо, які продовжують так працювати», - сказав він The Guardian.

Фотоагентство Getty Images заявило, що воно видалило всі знімки, надані Едуардо Мартінсом. 

Нагадаємо, раніше MediaSapiens публікував підбірку порад як ефективно гуглити й перевіряти інформацію. Зокрема у ній є поради про те, як перевіряти зображення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Guardian / Instagram
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду